Με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης, για τα 110 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της πόλης της Νιγρίτας και της ευρύτερης Βισαλτίας, που συνέβη κατά τον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο, από 17 έως 20 Ιουνίου 1913.


Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν ο Δήμος Βισαλτίας, το ΔΗΚΚΠΠΠΑ και ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Σαββατοκύριακο, 17 και 18 Ιουνίου 2023.

Το Σάββατο το βράδυ πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση την οποία άνοιξε με χαιρετισμό του,  ο Δήμαρχος Βισαλτίας, Αθανάσιος Μασλαρινός. Την εκδήλωση παρουσίασε και αναφέρθηκε στο ολοκαύτωμα της Βισαλτίας, ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Μαυροθάλασσας κ. Γεώργιος Τέζας. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Κελεμπέκης.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο αντιστράτηγος ε.α., κ. Λάζαρος Καμπουρίδης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η διαχρονική γενοκτονική πολιτική της Τουρκίας». Ο αντιστράτηγος  ε.α. και οικονομολόγος, κ. Γιώργος  Χατζηθεοφάνους, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα  «Απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα στο νέο διεθνές πολυπολικό σύστημα». Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής κ. Σάββας Καλεντερίδης.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με συναυλία από το μουσικό σχήμα «Επιμένουμε Παραδοσιακά».

Οι επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή. Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο για τα θύματα του ολοκαυτώματος της Νιγρίτας και της ευρύτερης Βισαλτίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας, παρουσία αρχών και φορέων του τόπου. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πομπή και με την συνοδεία της Φιλαρμονικής Νιγρίτας του Δήμου Βισαλτίας, στην προτομή του απελευθερωτή της Νιγρίτας καπετάν Γιώργη Γιαγκλή, όπου τελέστηκε Τρισάγιο και κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη των θυμάτων του τετραήμερου 17-20 Ιουνίου 1913.

Στεφάνι κατέθεσαν: ο Δήμαρχος Βισαλτίας κ. Αθανάσιος Μασλαρινός, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Δημήτριος Καριπίδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νιγρίτας κ. Νικόλαος Τσιχαράπης, για το 10ο Σύνταγμα Πεζικού, ο υποδιοικητής, αντισυνταγματάρχης κ. Πέτρος Τσιπλάκης, για την Διεύθυνση Αστυνομίας Ν. Σερρών, ο Υποδιοικητής του Α.Τ. Βισαλτίας, αστυνόμος Β΄, κ. Χαρίλαος Ιγνατίδης, για την Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Σερρών, ο αναπληρωτής Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νιγρίτας, ανθυποπυραγός, κ. Χρήστος Δάρατζης, ο πρόεδρος του Παραρτήματος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Σερρών, υπαστυνόμος, Θεόδωρος Στρίκος και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Παρασκευής και απανταχού Ξυλοτρονών «Ο Μέγας Αλέξανδρος», κ. Παναγιώτης Νασκούδης.

Τις διήμερες εκδηλωσεις μνήμης τίμασαν επίσης με την παρουσία τους, ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, ο πρώην βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κ. Κώστας Μπούμπαςο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλοςο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Μενεμένης – Αμπελοκήκων, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, οι Αντιδήμαρχοι, κ.κ. Θεόδωρος ΒαδικόλιαςΝικόλαος Πασχαλίδης και Λεωνίδας Ψαρράς, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμουκ. Θωμάς Μπακαλούδης, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι κοινοτήτων, εκπρόσωποι φορέων και ιερείς της τοπικής μας εκκλησίας. Ο Στρατηγός ε.α. κ. Άγγελος Ιλαρίδης, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Νιγρίτας  κ. Χρήστος Τσέλιος και πλήθος κόσμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *