Με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος πραγματοποιήθηκε η  Εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα της Νιγρίτας και της ευρύτερης Βισαλτίας, το βράδυ της Πέμπτης 8 Ιουλίου 2021 στο Θερινό Θεατράκι στην πόλη των Σερρών, με την υποστήριξη του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και της ΚΕΔΗΣ. Παρά την βροχή πριν την έναρξη της εκδήλωσης, 100 και πλέον άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών.

Με αμείωτο ενδιαφέρον οι παραβρισκόμενοι άκουσαν την ομιλία του πρώην πρόεδρου της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων Γιώργου Τάτσιου, με θέμα «Από την μάχη του Λαχανά στα ολοκαυτώματα της Νιγρίτας και των Σερρών». Έγινε η παρουσίαση-προβολή του ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα της Νιγρίτας και της ευρύτερης Βισαλτίας, κάνοντας γνωστά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν από τις 17 έως τις 20 Ιουνίου 1913 σε όσους το παρακολούθησαν. Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά με το συγκρότημα «Serres Voices».

Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι κάτι μοναδικό και σημαντικό. Με μεγάλη μου λύπη παρατήρησα ότι αυτά τα γεγονότα δεν υπάρχουν στα βιβλία της ιστορίας. Ξεκίνησαν και πρέπει κάποια στιγμή να αναδειχθούν. Αυτή την στιγμή γίνεται μια πολύ μεγάλη αρχή. Η αρχή είναι το δύσκολο και ελπίζω να υπάρχει και συνέχεια. Πολύ καλά κάνετε κ. Δήμαρχε και βγαίνετε έξω από τα σύνορα της Βισαλτίας, γιατί αυτά τα γεγονότα πρέπει να γίνουν γνωστά, διότι οι λαοί που δεν γνωρίζουν την ιστορία τους δεν έχουν μέλλον»

Παίρνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος Βισαλτίας Αθανάσιος Μασλαρινός τόνισε μεταξύ άλλων: «Η δημοτική αρχή έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η Νιγρίτα να ανακηρυχθεί μαρτυρική πόλη, αλλά με λύπη ενημερωθήκαμε από το αρμόδιο υπουργείο ότι αυτό γίνεται μόνο για πόλεις, ή χωριά θύματα των Γερμανών στον 2ο παγκόσμια πόλεμο». Την εκδήλωση έκλεισε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Κελεμπέκης ο οποίος επεσήμανε: «108 χρόνια μετά από τα γεγονότα του ολοκαυτώματος της Νιγρίτας αλλά και των Σερρών, οφείλουμε να μην ξεχνάμε. Να μην ξεχνάμε αυτά τα οποία υπέστησαν οι πρόγονοί μας. Να μην ξεχάσουμε τα θύματα του ολοκαυτώματος της Νιγρίτας, των Σερρών, της μάχης του Λαχανά… Γι αυτό πρέπει να μελετάμε την ιστορία μας για να παραδειγματιζόμαστε από τους ήρωες προγόνους μας».

Τις εκδηλωσεις μνήμης τίμασαν επίσης με την παρουσία τους εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου,, εκπρόσωποι του Υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, οι Αντιδήμαρχοι Βισαλτίας, Νίκος Πασχαλίδης, Θόδωρος Βαδικόλιας και Γιάννης Αδαμούδης, ο Προϊστάμενος της Π.Υ. Σερρών, Νικόλαος Παπαδόπουλος, ο Διευθυντής της 6ης και 9ης Περιφέρειας ΕΚΑΒ, Χαρίλαος Λώτης,  η πρόεδρος της Κοινοφελούς Επιχείρησης Δήμου Σερρών, Χρυσάνθη Παλάζη, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πολίτες.

Οι επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας και ο Δήμος Βισαλτίας, με την ευκαιρία της 108ης επετείου του Ολοκαυτώματος της πόλης της Νιγρίτας και της ευρύτερης Βισαλτίας, που συνέβη κατά τον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο, από 17 έως 20 Ιουνίου 1913, συνεχίζονται την Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021, στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τον Σύλλογο Νιγριτινών Θεσσαλονίκης «Ο Βισάλτης»,  υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *