Από απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η «3η Γιορτή Παιδείας, Γραμμάτων και Τεχνών», προς τιμήν των Αγίων Τριών ΙεραρχώνΠροστατών της Παιδείας και των Ελληνικών Γραμμάτων, που διοργάνωσε ο Δήμος Βισαλτίας και ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης.

Κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου η εκκλησία μας και από σχεδόν την ίδρυση του το ελληνικό κράτος, τιμά και γιορτάζει τη μνήμη των Τριών Μεγάλων Πατέρων και Οικουμενικών Διδασκάλων: Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Οι τρεις Ιεράρχες έλαμψαν στην εποχή τους, λάμπουν διαχρονικά, όπως και σήμερα, ως άγιοι, ως επιστήμονες, ως συγγραφείς αξεπέραστοι, ως άνθρωποι της θυσίας και της αγάπης.

Τα θαυμάσια αυτά πρότυπα ανακήρυξε το έθνος μας προστάτες της παιδείας και θέσπισε τη γιορτή τους, ως γιορτή των γραμμάτων. Σκοπός της «Γιορτής Παιδείας Γραμμάτων και Τεχνών», ήταν και φέτος να τιμήσουμε τους  προστάτες των γραμμάτων, να εμπνευστούμε και να διδαχθούμε από τις μοναδικές αυτές προσωπικότητες. Για τη ζωή και το έργο των Αγίων Τριών Ιεραρχών μίλησε ο  φιλόλογος και Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Μαυροθάλασσας Γεώργιος Τέζας.

Κατά το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έγινε η παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Τερπνιώτη συγγραφέα Νίκου Πασχαλούδη «Ψήγματα λαϊκής σοφίας της Βισαλτίας», το οποίο έγραψε μαζί με τη σύζυγο Φωτεινή Μπιζιάνου. Το βιβλίο παρουσίασε ο εκπαιδευτικός Ζαφείρης Ζαπρούδης και για το σύνολο του συγγραφικού έργου του κ. Πασχαλούδη μίλησε ο πρώην δήμαρχος Νιγρίτας Δημήτριος Δάπης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απόδοση τιμητικής πλακέτας στον Νίκο Πασχαλούδη από τον Δήμαρχο Βισαλτίας, γιατην προσφορά του στον πολιτισμό και τη διάσωση της πλούσιας τοπικής μας παράδοσης. Ο κύριος Πασχαλούδης συγκινημένος ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τον κόσμο που τον τίμησε και ευχαρίστησε όλους του φορείς που έχουν στηρίξει και προβάλει τη δουλειά του όλα αυτά τα χρόνια.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο δήμαρχος Βισαλτίας Αθανάσιος Μασλαρινός, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε : “

Χρόνια πολλά ! Καλή, ευλογημένη και ειρηνική χρονιά με υγεία και πρόοδο σε όλους !

Αιδεσιμολογιότατε , σεβαστοί πατέρες, αγαπητοί συνδημότες μου,

Μαζευτήκαμε και φέτος, όπως το κάναμε και τις προηγούμενες φορές, με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών, για να τιμήσουμε τους τρεις φωστήρες , τους τρεις άγιους και Θεολόγους της Ορθόδοξης Χριστιανικής Θρησκείας, προστάτες των γραμμάτων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών, τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, τον Βασίλειο το Μέγα και τον Γρηγόριο το Ναζιανζηνό ή Θεολόγο.

Συγκεντρωθήκαμε επίσης, για να τιμήσουμε και φέτος έναν δημότη μας, ξεχωριστό, ο οποίος έχει προσφέρει πάρα πολλά στην πολιτιστική και λαογραφική κληρονομιά, καθώς και στην ιστορία του τόπου μας, τον κ. Νίκο Πασχαλούδη , τον οποίο, προσωπικά, ευχαριστώ δημοσίως για το έργο που μας κληροδοτεί.

Θέλω να πω ακόμη, πως η μαζική σας προσέλευση στην γιορτή παιδείας, γραμμάτων και τεχνών, που έχουμε καθιερώσει, δείχνει ότι ήταν μία σωστή επιλογή από την Δημοτική Αρχή. Και για αυτήν την στήριξη ευχαριστώ όλους εσάς καθώς και τους εκλεκτούς ομιλητές μας !”

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Γεώργιος Κελεμπέκης. Τίμησε με την παρουσία της η κα Γεωργία Δέλλιουεκπρόσωπος του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Επίσης παραβρέθηκαν οι σεβαστοί πατέρες Δημήτριος Μεργιανιώτης και Βασίλειος Κουτσούρας,  η αντιδήμαρχος Παιδείας Μαρία Πλαστηράκη, ο αντιδήμαρχος έργων Θοδωρής Βαδικόλιας, ο αντιδήμαρχος Οικονομίας και Διοίκησης Νίκος Πασχαλίδης, ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Αργύρης Χατζημάρκος, ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Οικονομίας Λεωνίδας Ψαρράς, οι πρόεδροι των κοινοτήτων Δάφνης και Αχινού κ.κ. Παναγιώτης Σιτσόγλου και Ανέστης Κεμανιτζόγλου, ο αναπληρωτής Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νιγρίτας Χρήστος Δάρατζης, οι πρόεδροι και μέλη των Συλλόγων Νιγριτινών Θεσσαλονίκης «Ο Βισάλτης», Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης και Γυναικών Νιγρίτας «Η Γερακίνα», εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *