Για τη συμπλήρωση είκοσι (20) ετών  ποιμαντορίας του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης  κ. Θεολόγου

Λαμπρή και σε κλίμα χαράς και συγκίνησης η εκδήλωση  για την 20χρονη ποιμαντορία


Άξιος αναφώνησαν στον μητροπολίτη οι Σερραίοι που κατέκλυσαν την αίθουσα της εκδήλωσης αναγνωρίζοντας το σπουδαίο πνευματικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο   που έχει επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια, με τον σεβασμιότατο κ. Θεολόγο συγκινημένο να μην μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του για την αγάπη του λαού των Σερρών- Η επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  το απόγευμα της Δευτέρας 8 Μαΐου 2023 στην αίθουσα «Αστέρια» του ΔΗΠΕΘΕ  Σερρών.

Λαμπρή και σε κλίμα χαράς και συγκίνησης η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την συμπλήρωση 20 ετών της θεοφιλούς ποιμαντορίας του σεβασμιότατου μητροπολίτη κ. Θεολόγου στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης το απόγευμα της Δευτέρας 8 Μαΐου 2023 στην αίθουσα «Αστέρια» του ΔΗΠΕΘΕ  Σερρών.

Άξιος αναφώνησαν στον μητροπολίτη οι Σερραίοι που κατέκλυσαν την αίθουσα της εκδήλωσης αναγνωρίζοντας το σπουδαίο πνευματικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο   που έχει επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια, με τον σεβασμιότατο κ. Θεολόγο συγκινημένο να μην μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του για την αγάπη του λαού των Σερρών.

Με την εκδήλωση ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε η  ιερά μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης για τον εορτασμό της ιεράς μνήμης του Αγίου και ενδόξου Αποστόλου Ιωάννου του Θεολόγου, των ονομαστηρίων του σεβασμιότατου και της συμπληρώσεως εικοσαετούς θεοφιλούς Ποιμαντορίας (2003-2023)του κ. Θεολόγου

Ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης π. Γαβριήλ Παλιούρας απηύθυνε χαιρετισμό προς τους παρισταμένους  κηρύσσοντας την έναρξη της εορταστικής επετειακής πνευματικής εκδήλωση λόγου και μέλους. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ακολούθως, η φιλόλογος-εκπαιδευτικός κ. Αλεξάνδρα Μπαΐρα ομίλησε με θέμα: «Το πρόσωπο του Επισκόπου μέσα στην Εκκλησία». Αναπτύσσοντας το θέμα  σκιαγράφησε την προσωπικότητα του κ. Θεολόγου, αναφερόμενη στην ευρυμάθεια, την στωικότητα, το ήθος και την ευγένεια του χαρακτήρα του.

Στη συνέχεια, ο ελλογιμώτατος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτη Σκαλτσής, παρουσίασε τον επετειακό τόμο με τίτλο: «Ἐν Συγγραφαῖς», που περιλαμβάνει κείμενα της Επισκοπικής γραφίδος του Σεβασμιότατου  κ. Θεολόγου.

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από την παιδική χορωδία «Αγγέλων Φωνές» της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης υπό την διεύθυνση της χοράρχου κ. Μαρία Κουβουκλή. Η απόδοση με  μοναδικό τρόπο ελληνικά και ξένα έντεχνα τραγούδια και οι πραγματικά αγγελικές φωνές των παιδιών κέρδισαν τις εντυπώσεις αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων. Ενδιάμεσα προβλήθηκαν βίντεο με αποσπάσματα από τους σταθμούς της πορείας του σεβασμιότατου κ. Θεολόγου στην Εκκλησία της Ελλάδος διανθίζοντας  το ευφρόσυνο κλίμα της εκδήλωσης.  Στο τέλος της λαμπρής και άρτια  οργανωμένη εκδήλωση μίλησε ο Σεβασμιότατος. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος, βαθέως συγκινημένος ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Ιδού λοιπόν ενώπιόν σας ο Επίσκοπος σας, βαθειά συγκινημένος οπό τον πλούτο της αγάπης Σας όπως αυτή εκφράζεται πληθωρικά και ουσιαστικά αυτή την ώρα. Ευχαριστώ με καρδιακή ευγνωμοσύνη όλους σας, τους θεοτιμήτους ποιμένες, τους εντίμους άρχοντες, τον ευλογημένο λαό του Θεού, για την αποψινή σας παρουσία πού με γεμίζει με συγκίνηση και χαρά. Ευχαριστώ όλους τους καλούς μου συνεργάτες, κληρικούς και λαϊκούς στο γεώργιο του Κυρίου μας, πού συνοδοιπορούν δημιουργικώς μαζί μου όλα αυτά τα χρόνια». Ευχαρίστησε επίσης  όσους συνέβαλαν στην όμορφη αυτή εκδήλωση.

Ο σεβασμιότατος κ. Θεολόγος κατά την ομιλία του στάθηκε, όπως ανέφερε, σε τρεις βαρύτιμες στιγμές της ζωής του. «Επιτρέψτε µου λέγω, µε απλότητα να σταθώ σε τρεις βαρύτιµες στιγµές της ζωής µου. Να ανακαλέσω από την καρδιά στα χείλη µου, συναισθήματα, καθαρά, ανέγγιχτα από συµβατικότητες και καθωσπρεπισµούς. Νά ξαποστάσω λίγο από τον παρόντα τραχύ ανήφορο στο στασίδι της πίστεως και της µνηµοσύνης»

Οι στιγμές αυτές ήταν η 2 Ιουνίου 1992, λίγες ηµέρες πριν την εις διάκονον χειροτονία του  και την πραγµατοποίηση του ονείρου του , όπου ο πατέρας του, ο αείμνηστος Απόστολος του μίλησε, του ευχήθηκε και του έδωσε συμβουλές «Πατέρα µου σ’ ευχαριστώ. Εκεί πού είσθε στον ουρανό πλέον µμαζί µε τη µάνα µου µην µέ ξεχνάτε! Μάς λείπετε πολύ. Στα αδέλφια µου και σέ µένα».

Η άλλη ήτα η 21 Ἰουνίου 2003 «Σηµαδιακός µήνας για την ζωή µου ο Ιούνιος. Μόλις είχε τελειώσει η ιερά ακολουθία της ενθρονίσεως µου στην ευλογημένη αυτή Μητρόπολη. Οι προσδοκίες πολλές, οι ελπίδες χρηστές, η ευθύνη µεγάλη. Μέ πλησιάζει στον Επισκοπικό θρόνο ένας άγνωστος µου κύριος, προχωρηµένης κάπως ἡλικίας «Δεσπότη µου, µου λέει, φιλώντας µου το χέρι. Εύχοµαι ο καλός Θεός να σου χαρίσει πολλά χρόνια ζωής να µας ποιµαίνεις µέχρι τα βαθειά γεράµατα. Περισσότερο όµως Τόν παρακαλώ να σου χαρίζει υποµονή να µας υποµένεις και φώτιση για να µας καθοδηγείς κατά το θέληµά Του». Μου φίλησε το χέρι και έφυγε. Σήµερα, µετά από είκοσι χρόνια, φέρνω την µορφή του µέ συγκίνηση στον νου µου και  ξαναθυμάμαι την σοφή εὐχή του»

Και αναφερόμενος στην τρίτη στιγμή πρόσθεσε « Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Στα χρόνια πού τον είχαµε κοντά µας. Στις κατ’  ιδίαν συµβουλές, στις µυσταγωγικές διδασκαλίες, µας έλεγε, πιότερο µέ την ζωή του, την σιωπή του, και λιγότερο µέ τούς λόγους του και τα εξής. Ο εξωστρεφής και πληθωρικός Χριστόδουλος στα παιδιά του ήταν πάντοτε ολιγόλογος, αλλά βαθειά διδακτικός λόγια του δεν τα ξεχνώ»

Καταλήγοντας ο κ. Θεολόγος, δήλωσε:  «Ὁ Επίσκοπος σας, ο πατέρας σας, ο αδελφός σας, ο συνοδοιπόρος σας στον αγώνα, την πίστη, την αγιοσύνη, την αγάπη. Ευχηθείτε για µένα, ώστε ο άγιος Θεός να µου δίδει νουν Χριστού, πλατυσµό αγάπης, ευρυχωρία και θαλπωρή καρδιάς, αποθέματα υπομονής, δαψιλή φωτισµό, ορθόδοξο φρόνηµα, σύνεση, διάκριση και σοφία, ώστε για όσα χρόνια Εκείνος ευδοκήσει, να συνεχίσω να σας αγαπώ και να σας διακονώ χριστοφιλώς, ευαγγελικῶς, θυσιαστικώς. Όπως µου το ευχήθηκε ο γέροντας εκείνος. Μέχρι της τελευταίας µου αναπνοής»

Τις λατρευτικές ακολουθίες και επετειακές και εορταστικές εκδηλώσεις τις δύο αυτές μέρες τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβασμιότατοι  Μητροπολίτες Ναζαρέτ κ. Κυριακός, Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος, Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, Ιερισσού, Αγ. Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, Δράμας κ. Δωρόθεος και ο θεοφ. Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος.

Την εκδήλωση τίμησαν  τέως και  υποψήφιοι εκ νέου βουλευτές Ν. Σερρών  κ. Κώστας Καραμανλής, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης και κ. Λευτέρης Αβραμάκης, ο υποψήφιος βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Βέρρος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, οι Δήμαρχοι Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, Βισαλτίας κ. Αθανάσιος Μασλαρινός και Λαγκαδά κ. Γ. Ξενιτίδης, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαιδεύσης Σερρών κ. Ιωάννης Καραβασίλης, ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος ΠΖ κ. Αδάμ Σαρρής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Σερρών κ. Ευάγγελος Τσιώτας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος, η αδελφή, ο αδελφός και τα ανήψια του σεβασμιότατου, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι λοιπών θεσμικών και πολιτιστικών Φορέων καθώς και πλήθος Σερραίων.

Δήμητρα Μετόκη

Πηγή  : simerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *