Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, ημέρα κατά την οποία η αγία Εκκλησία μας τιμά την ιερά μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, του θαυματουργού, στο ανακαινισθέν και εξωραϊσθέν Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου Σερρών, τελέσθηκε η πανηγυρική, Αρχιερατική θ. Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, ο οποίος ομίλησε, προ της απολύσεως στο πολυπληθές εκκλησίασμα εποικοδομητικώς και επικαίρως για τον μεγάλο σύγχρονο Άγιο.

Ο Σεβ. κ. Θεολόγος επεσήμανε ότι ο Άγιος Νεκτάριος αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της ζωής του τις άδικες κατηγορίες, τις συκοφαντίες, το φθόνο και εκδιώχθηκε από τους ανθρώπους της εποχής του, εντός και εκτός Εκκλησίας, καθώς δεν μας δικαιώνει ο τόπος αλλά ο τρόπος της ζωής μας. Στον φθόνο και την κακία αντέταξε, κατά το πρότυπο του Κυρίου μας “ος λοιδορούμενος ουκ αντελοιδώρει, πάσχων ουκ ηπείλει” την ιώβειο υπομονή του, την υποδειγματική ταπείνωση, την θαυμαστή καρτερία και μακροθυμία, την ολόφωτη ψυχική και σωματική του καθαρότητα και η Χάρη του Θεού δεν τον εγκατέλειψε αλλά αντίθετα τον χαρίτωσε πλουσίως και τον κατέστησε αστείρευτη κρήνη θαυμάτων και σημείων. Τέλος προέτρεψε τους πιστούς να εμπνέονται από την ζωή του αγίου Νεκταρίου που αποτελεί ζωντανό οδοδείκτη για την Βασιλεία του Θεού.
Ακολούθως, μετά τη θ. Λειτουργία, στις 11:00 το πρωΐ, στο ξενο­δο­χείο «Elpida Resort» στις Σέρρες, έλαβε χώρα Επιστημονική Σύναξη με θέμα: «Οι ουράνιοι προστάτες της Εκκλησίας των Σερρών και ο κοινός συνεορτασμός τους». Πρόκειται για μία επιστημονική εκδήλωση στο πλαίσιο του εγκαινιαζόμενου από εφέτος κοινού λειτουργικού συνεορτασμού της Συνάξεως των ουρανίων προστα­τών Της, πα­λαιών και νεωτέρων, που συνδέο­νται με την εν χρόνῳ και τόπῳ διακονία της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτας, εκείνων δηλαδή που κοπία­σαν ιεραποστολικώς για την σπορά του ευαγγελικού λό­γου, γεννήθηκαν, έζησαν και μαρτύρησαν στην περιοχή των Σερρών.

Στην εν λόγῳ Ημερίδα συμμετείχαν με περισπούδαστες ομιλίες τους ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και οι Ελλογ. Καθη­γη­τές της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., κ. Παναγιώτης Σκαλτσής και κ. Ιωάννης Μπάκας, οι οποίοι αναφέρ­θηκαν, εξ επό­ψεως θεολογικής και λειτουργικής, στην τιμή των Αγίων στην Ορθόδοξη Εκκλησία ως και στα κυριώτερα σημεία του συναξαρίου των συνολικώς 21 αγίων που συνδέονται με την περιώνυμο Εκκλησία των Σερρών από των Αποστολικών χρόνων έως και της νεωτέρας εποχής. Ο Σεβ. Εδέσσης κ. Ιωήλ μάλιστα κατόπιν παρακλήσεως του Σεβ. Ποιμενάρχου των Σερρών συνέταξε με το σπουδαίο υμνογραφικό τάλαντο που διαθέτει πλήρη ιερά Ακολουθία, μετά παρακλητικού Κανόνος της εορτής της Συνάξεως των εν Σέρραις διαλαμψάντων Αγίων.

Συγκεκριμένως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, ανέπτυξε την εισήγησή του με θέμα: ”Χαρακτηριστικά της Ακολουθίας των Σερραίων Αγίων”, ο κ. Π. Σκαλτσής παρουσίασε την: “έννοια της Συνάξεως στο χριστιανικό εορτολόγιο” και ο κ. Ι. Μπάκας ομίλησε για τις: “Εξέχουσες μορφές από το Σερραϊκό Λειμωνάριο”.
Έπειτα, έλαβε τον λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος χαιρέτησε την Ημερίδα, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ καθώς και προς τους Ελλογ. Καθηγητές για τις εμπεριστατωμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις τους. Μεταξύ άλλων ο Σεβ. ανέφερε ότι, ”Ως Επίσκοπος της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά την παρούσα επιστημονική σύναξη, την αφορώσα στους διαλάμψαντες Αγίους αυτού του τόπου, ο οποίος δεν είναι μόνον τόπος ηρώων αλλά αποτελεί και ευλογημένη γη μαρτύρων και οσίων.
Η Εκκλησία των Σερρών καυχάται εν Κυρίω καθώς στολισμένη με τα αίματα των αγίων μαρτύρων της πορεύεται μέσα στην ανθρώπινη ιστορία αγιαστικώς και σωστικώς, έχουσα ως προστατευτικό νέφος υπεράνω αυτής το πολυπληθές νέφος των τοπικών της αγίων. Οι άγιοι χωρίς να χάνουν ποτέ τον οικουμενικό τους χαρακτήρα, ως ηλιόμορφα τέκνα της αγιοτρόφου Ορθοδόξου Εκκλησίας μας αναδεικνύονται δια της ζωής των πραγματικώς φιλόθεοι και δια των ιερών πρεσβειών τους και αληθώς φιλάνθρωποι.
Οι Άγιοι αγαπούν και ενθυμούνται φιλοστόργως στην δόξα της Βασιλείας των ουρανών και τις ιδιαίτερες πατρίδες τους για τις οποίες πρεσβεύουν αδιαλείπτως ως μεσίτες προς τον φιλάνθρωπο Θεό”. Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με εξαγωγή χρησίμων συμπερασμάτων και πορισμάτων.

Να αναφερθεί ότι παρόντες στην ως άνω επιστημονική σύναξη ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Βισαλτίας κ. Αθ. Μασλαρινός, εκπρόσωπος του Δημάρχου Σερρών, οι Διοικητές του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και εκπρόσωποι των λοιπών αρχών των Σερρών.

Ο εορτασμός της Συνάξεως πάντων των εν Σέρραις διαλαμψάντων Αγίων θα τελείται κατ’ έτος την δεύτερη Κυριακή του μηνός Νοεμβρίου. Εφέτος η εορτή τιμάται κατά το τρέχον διήμερο Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Νοεμ­βρίου, με επίκεντρο τον παλαίφατο Ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Σερρών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *