«Ζήσε χωρίς εκφοβισμό!»

Ο σχολικός εκφοβισμός λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια στον εκπαιδευτικό χώρο. Το φαινόμενο αυτό, έχει τις ρίζες του σε πολλαπλά αίτια και οι συνέπειές του είναι αρνητικές τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός, επίσης, αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα στα σχολεία. Πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί τη σύγχρονη μορφή του παραδοσιακού εκφοβισμού, ο οποίος ασκείται με την χρήση των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας. Ο εκφοβισμός μπορεί να συμβεί τόσο μέσα όσο και έξω από το σχολείο. Ο συνδυασμός του παραδοσιακού εκφοβισμού, με το διαδικτυακό, τον καθιστά ιδιαίτερα επιβλαβή, καθώς οι μαθητές μπορεί να εκφοβιστούν οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, καθώς η ηλεκτρονική επικοινωνία είναι μέρος της καθημερινότητάς τους και της ζωής τους.

Η εκφοβιστική συμπεριφορά έχει συχνά μη αναστρέψιμες συνέπειες για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών που την υφίστανται και υπονομεύει την είσοδό τους στην ενηλικίωση. Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, η βία δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή.

Καθώς το σχολείο αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας μας, η απάντηση στην εξάπλωση του προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι  η ηθική και ανθρωπιστική  διάσταση της παιδείας, η καλλιέργεια του σεβασμού, της ενσυναίσθησης, της αποδοχής, της συμπερίληψης,  της αλληλεγγύης και της συμμετοχικότητας. Στον αξιακό χαρακτήρα του σχολείου αλλά και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα  πρέπει να κατατείνουν οι προσπάθειες όλων μας, ο καθένας από το ρόλο του και τη θέση του. Ένα ασφαλές, ειρηνικό , δημοκρατικό σχολείο, ένα σχολείο χωρίς βία και φόβο στο οποίο χωράμε όλοι αποτελεί δικαίωμα όλων των παιδιών. Χρέος όλων μας να το διασφαλίσουμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *