Τους φύλακες και προστάτες της πόλης των Σερρών, Αρχιστράτηγους Μιχαήλ και Γαβριήλ, τίμησε πλήθος Σερραίων, τοπικοί άρχοντες και ιερός κλήρος


Με λαμπρότητα, κατάνυξη και σεμνότητα γιορτάστηκε η πανευφρόσυνος Ιερά μνήμη της συνάξεως των εφόρων και άγρυπνων φρουρών της πόλης των Σερρών και του ευλαβούς λαού της, των αγίων ενδόξων Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων Δυνάμεων Ασωμάτων, τo  διήμερο 7 και 8  Νοεμβρίου 2022.

Μετά από δύο χρόνια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ο φετινός εορτασμός τιμήθηκε με την συμμετοχή πλήθος πιστών. Τους φύλακες και προστάτες της πόλης των Σερρών Αρχιστράτηγους Μιχαήλ και Γαβριήλ τίμησε πλήθος Σερραίων, τοπικοί άρχοντες και ιερός κλήρος, προσφέροντας ένα κερί αντίδωρο στη μνήμη των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και συμμετέχοντας στις πανηγυρικές εκδηλώσεις του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Την τοπική θρησκευτική πανήγυρη τίμησαν και λάμπρυναν με την παρουσία τους, προσκεκλημένοι του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονας, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος,

Το απόγευμα της Δευτέρας  7 Νοεμβρίου 2022, παραμονή της εορτής, στον εορτάζοντα ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών, τελέσθηκε μέγας, πανηγυρικός, Αρχιερατικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και του οικείου Ποιμενάρχου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, ημέρα της μεγάλης αρχαγγελικής εορτής, τελέσθηκε, στον εορτάζοντα ιερό Μητροπολιτικό Ναό, πανηγυρικό, Αρχιερατικό συλλείτουργο, συνιερουργούντων των Σεβασμiότατων Μητροπολιτών Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και του κυριάρχη Επισκόπου, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιότατος Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε θερμά  τον Σεβασμιότατο. κ. Θεολόγο, για την ευγενική και φιλάδελφη πρόσκλησή του στην φετινή πανήγυρη των επουρανίων θείων δυνάμεων Ασωμάτων, ανέλυσε με θεο­λογική πληρότητα και Πατερικές αναφορές την προστατευτική παρουσία των Αγγελικών Δυνάμεων στην ζωή των ανθρώπων. Επεσήμανε τα τρία μεγάλα μηνύματα της εορτής της Συνάξεως των Αρχαγγέλων, που είναι η προσοχή, η ομόνοια και η ένωση, αρετές οι οποίες είναι εξόχως σημαντικές και επίκαιρες στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.

Ακολούθως ο σεβασμιότατος μητροπολίτης της αγγελοφρουρήτου Εκκλησίας των Σερρών κ. Θεολόγος, ευχαριστώντας  εγκάρδια τους Σεβασμιότατους Μητροπολίτες για την όλως τιμητική και φιλάδελφό τους συμπροσευχητική και λειτουργική παρουσία στην φετινή πανήγυρη των προστατών και εφόρων της τοπικής μας Εκκλησίας Παμμεγίστων Ταξιαρχών, την ερίτιμο Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευ­μάτων κ. Ζέττα Μακρή, τον εντιμότατο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, τους βουλευτές των Σερρών, τους τοπικούς άρχοντες και τον φιλάγγελο λαό των Σερρών.

Ο Σεβασμιότατος κ. Θεολόγος έκανε ειδική αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα και στο διπλωματικό επεισόδιο στη Σμύρνη και την απαγόρευση εισόδου στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα. Ο κ. Θεολόγος απευθυνόμενος στον παρόντα περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας του είπε πως με την ελληνοπρεπή στάση του έκανε υπερήφανους όλους Έλληνες. Χαρακτήρισε ιταμή την πρόκληση των τούρκων και πιο συγκεκριμένα του προέδρου τους Ταγίπ Ερντογάν.

«Αν φαντασιώνεται νύχτες και όνειρα εμείς κι εσείς (κ. Τζιτζικώστα) του απαντάμε με μια φωνή «μολών λαβέ». Αν τολμά ας έλθει τον περιμένουμε» σημείωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας των Παμμεγίστων Ταξιαρχών διά των οδών Ν. Πλαστήρα – Β. Βασιλείου – Ερμού – Πλ. Ελευθερίας – Κύπρου, και περατώθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό. Η Φιλαρμονική του Δήμου παιάνιζε καθόλη της διάρκεια της ενώ αντιπροσωπείες των πολιτιστικών συλλόγων, των Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τις ελληνικές σημαίες ανά χείρας συνόδεψαν την Εικόνα των Πολιούχων των Σερρών.

Στην πλατεία Ελευθερίας τελέστηκε αρτοκλασία και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην θαυμαστή παρουσία του φύλακα αγγέλου στη ζωή του πιστού ανθρώπου τονίζοντας  μεταξύ άλλων ότι: «Ο φύλακας άγγελος μυστικά κατευθύνει επίσης και τα βήματά του σε καθετί καλό και προστατεύει τον άνθρωπο από το κακό και την αμαρτία».

Εκείνη την ώρα που τελούνταν στην πλατεία Ελευθερίας η αρτοκλασία για την εορτή των πολιούχων της αλλά και προστατών της Πολεμικής μας Αεροπορίας Παμμεγίστους Ταξιάρχες. πραγματοποιήθηκαν δύο εντυπωσιακές διελεύσεις  μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την πόλη των Σερρών, τιμώντας με αυτό το μοναδικό αυτό τρόπο η Πολεμική Αεροπορία την πόλη των Σερρών και τους πολιούχους της Παμμεγίστους Ταξιάρχες. Η δεύτερη διέλευση μάλιστα ήταν και η πιο εντυπωσιακή καθώς πραγματοποιήθηκε σε χαμηλό ύψος.

Ο Μητροπολίτης κ. Θεολόγος, με την επιστροφή της πομπής στον εορτάζοντα ιερό μητροπολιτικό ναό   επικαλέσθηκε πατρικώς την κραταιά προστασία και σκέπη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, τόσο στον άγοντα τα ονο­μαστήριά του, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτη π. Γαβριήλ Παλιούρα, όσο και στον προϊστάμενο του ιερού Μητροπολιτικού Ναού, Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Καϊμακάμη, που μαζί με τους καλούς του συνεργάτες, κληρικούς και λαϊκούς, εργάστηκαν φιλοτίμως για την προετοιμασία της φετινής πανήγυρης της πρώτης ενορίας της πόλεως των Σερρών. Ευχαρίστησε επίσης τους Άρχο­ντες και τον ευλαβή λαό του Θεού, για την ιδιαιτέρως συγκινητική συμμετοχή τους στην μεγάλη αρχαγγελική πανήγυρη.

Στις λατρευτικές ακολουθίες της μεγάλης ημέρας, παρέστησαν και συμμετείχαν η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ζέττα Μακρή, οι βουλευτές  Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή, κ. Αναστάσιος Χατζηβασιλείου, κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, κ. Ελευθέριος Αβραμάκης και Κωνσταντίνος Μπούμπας, ο περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, οι δήμαρχοι Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης και Βισαλτίας κ. Αθανάσιος Μασλαρινός, ο διοικητής του 10ου Συντάγματος Πεζικού Αδάμ Σαρρής, ο αστυνομικός διευθυντής κ. Ευάγγελος Τσιώτας ο διοικητής Πυροσβεστικών υπηρεσιών Σερρών Νίκος Παπδόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Μαλλιαράς, οι Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών κ. Ιωάννης Καραβασίλης και κ. Νικόλαος Σταμπολίδης, εκπρόσωποι των λοιπών Αρχών του τόπου και πλήθος λαού.

Πηγή : Δήμητρα Μετόκη από την simerini.gr και romfea.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *