Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες, Τρίτη 31 Αυγούστου, στη Νιγρίτα, η πρώτη ημέρα του 39ου Φεστιβάλ Πολιτισμού «ΓΕΡΑΚΙΝΕΙΑ 2021» – «200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ», το οποίο διοργανώνει ο Δήμος Βισαλτίας σε συνεργασία με το Δ.Η.Κ.Κ.Π.Π.Π.Α.

Κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, λόγω των μέτρων για την προστασία από την covid-19, οι θεατές παρακολούθησαν την έναρξη του Φεστιβάλ, στο οποίο εδώ και 40 περίπου χρόνια αναβιώνει η ιστορία της Γερακίνας. Της Νιγριτινής κόρης που χάθηκε με τραγικό τρόπο στην ηλικία των 16 χρόνων.

Την έναρξη του Φεστιβάλ «ΓΕΡΑΚΙΝΕΙΑ 2021» – «200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» κήρυξε ο Δήμαρχος Βισαλτίας, Αθανάσιος Μασλαρινός, ο οποίος σε δήλωση του μεταξύ άλλων τόνισε την προσπάθεια αξιοποίησης και ανάδειξης του χώρου που γίνεται ήδη από την δημοτική αρχή. «Η ιστορία της Γερακίνας και του Τριαντάφυλλου μας έδωσε την αφορμή, με μία συνεχή προσπάθεια, να αναδείξουμε τον περιβάλλοντα χώρο και σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήσαμε την αίθουσα τελετών. Έχουμε θέσει υψηλούς στόχους ώστε αυτή η ιστορία αγάπης να αναδειχθεί όπως και άλλες ιστορίες, του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Παράλληλα ο ξεχωριστός αυτός εξωτερικός χώρος χρησιμοποιείται ήδη για να αναδεικνύει εκδηλώσεις πολιτισμού και τέχνης».

Κατά την ημέρα της έναρξης του Φεστιβάλ, έγινε η αναπαράσταση της πτώσης της Γερακίνας στο πηγάδι στην περιοχή Τσακαλάδες της Νιγρίτας, συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Στην αναπαράσταση συμμετείχαν τα παιδιά του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου με χοροδιδάσκαλο τον Γιώργο Τσιαπκώλη, τα οποία παρά το γεγονός ότι είχαν να κάνουνε πρόβες περισσότερο από ενάμιση χρόνο, έκλεψαν τις καλύτερες εντυπώσεις για την ερμηνεία τους και απέσπασαν το θερμότερο χειροκρότημα.

Μεταξύ άλλων τις εκδηλώσεις τίμησαν, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο Δημήτρης Καριπίδης, ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας, Νίκος Πασχαλίδης και ο αντιδήμαρχος παιδείας, πρόνοιας πολιτισμού και αθλητισμού, Αργύρης Χατζημάρκος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θωμάς Μπακαλούδης, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Λεωνίδας Ψαρράς, η Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Αλεξάνδρα Καρρά, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δημήτρης Παπαθανασίου, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης Βάνα Πλιάκου, Τιμοθέα Ρακιτζή και Αλέξανδρος Τζιάγκαλος, οι Δημοτικού Σύμβουλοι Χαρίσης Κοτσάνπαπας, Γιάννης Μπαλτήρας, Νίκος Αβραμίδης και Απόστολος Ντόλκος, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Νιγρίτας, Νίκος Πολυχρονίδης και η αντιπρόεδρος Κατερίνα Χατζηστραβού, η πρόεδρος της Τ.Κ. Αμπέλων ευσταθία Γκούρμη, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αχινού Ανέστης Κεμανιτζόγλου και τοπικοί σύμβουλοι κοινοτήτων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νιγριτινών Θεσσαλονίκης και μέλη του Δ.Σ., εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Σήμερα Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021 οι εκδηλώσεις συνεχίζονται στον αύλειο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νιγρίτας:

21:00 μ.μ. Θέατρο σκιών «Ο Καραγκιόζης και ο Αθανάσιος Διάκος», με τον Μηνά Τάτσιο

22:00 μ.μ. «Λαϊκά και ξάστερα» … συναυλία με την Σοφία Εμφιετζή, τον Δημήτρη Ψαρρά και  την ορχήστρα τους. Ένα μουσικό σεργιάνισμα στο ελληνικό λαϊκό και έντεχνο τραγούδι.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα γίνει με σειρά προτεραιότητας.

Το Φεστιβάλ Πολιτισμού «Γερακίνεια 2021» – «200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ», τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης) και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται σύμφωνα με τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν κατά της διασποράς της covid-19, διασφαλίζοντας την προστασία θεατών και συμμετεχόντων. Παράλληλα οι συμμετέχοντες στην αναπαράσταση υποβλήθηκαν σε τεστ κορωνοϊού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *