Με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης, 109 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της πόλης της Νιγρίτας και της ευρύτερης Βισαλτίας, που συνέβη κατά τον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο, από 17 έως 20 Ιουνίου 1913. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν ο Δήμος Βισαλτίας, το ΔΗΚΚΠΠΠΑ και ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Σαββατοκύριακο, 18 και 19 Ιουνίου 2022.


Το Σάββατο το βράδυ πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση στην Πλατεία Δημαρχείου, την οποία άνοιξε ο Δήμαρχος Βισαλτίας, Αθανάσιος Μασλαρινός: «Συγκεντρωθήκαμε και φέτος για να τιμήσουμε το Ολοκαύτωμα της Νιγρίτας και όλης της Βισαλτίας. Μια εκδήλωση με ιδιαίτερους συμβολισμούς ιστορικούς, μα πάνω απ’ όλα πανανθρώπινους.   Οι μνήμες και οι εικόνες, οι οποίες σώζονται από το τραγικό γεγονός αυτού του ολοκαυτώματος, είναι οι καλύτεροι αφηγητές όλων όσων συνέβησαν το μαρτυρικό, για τον ελληνικό πληθυσμό της περιοχής, εκείνο τριήμερο, 17, 18 και 19 Ιουνίου 1913. Η φωνή και ο πόνος εκείνων των μαρτύρων, ευτυχώς, δεν σίγησε. Μας μιλούν και μας συνοδεύουν μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουν να το κάνουν στο διηνεκές, διότι είναι ένα εθνικό τεκμήριο, το οποίο, εμείς, δεν θα αφήσουμε να σβήσει. Απέναντι σε αυτόν τον ελληνισμό, ο οποίος, πριν από περίπου εκατό χρόνια, βασανίστηκε, δολοφονήθηκε, υπέφερε τα πάνδεινα, οφείλουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις να αποτελούν ελάχιστο φόρο τιμής και σεβασμού. Όμως, μαζί με το δικό μας, το τοπικό ολοκαύτωμα, έχουμε φέτος και τις εκδηλώσεις μνήμης του μεγαλύτερου ολοκαυτώματος της ελληνικής ιστορίας. Το ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ. ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ, ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ. Γι αυτό τον λόγο, η δημοτική αρχή, συνδυάζοντας τα δύο ολοκαυτώματα – της Βισαλτίας και των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής – αμέσως μετά τους χαιρετισμούς και την ομιλία, διοργανώνει ένα μουσικό αφιέρωμα μνήμης και τιμής».

Κεντρικός Ομιλητής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, πολιτικός επιστήμωνσυγγραφέας με θέμα: «Το Ολοκαύτωμα της Νιγρίτας και οι διαχρονικοί αγώνες του Μακεδονικού Ελληνισμού». Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγο που συνόψισε γλαφυρώς και εν τάχει τον εμπεριστατωμένο λόγο του ομιλητή.

Στο δεύτερο μέρος των επετειακών εκδηλώσεων, απολαύσαμε ένα μουσικό ταξίδι από τις βεγγέρες της Σμύρνης, μέχρι τις συγκλονιστικές ημέρες της καταστροφής και την διαμόρφωση του Ελληνικού πολιτισμού από τους πρόσφυγες μέχρι  σήμερα, μέσα από σπουδαία τραγούδια και την μοναδική φωνή της Ζωής Παπαδοπούλου. Την συνόδευσαν τρεις μουσικοί με πιάνο, κιθάρα  και μπουζούκι σε ένα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι, όπου ζωντάνεψαν εικόνες, μουσικές και  συνήθειες από την αίγλη της Σμύρνης. «100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. 100 χρόνια πολιτισμός μετά». Εικόνες από την καταστροφή, την συνέχεια του ξεριζωμού  αλλά και την ζωή μετά. Τον πολιτισμό που δημιουργήθηκε και ακόμη συνεχίζει να δείχνει τον δρόμο.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή. Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο για τα θύματα του ολοκαυτώματος της Νιγρίτας και της ευρύτερης Βισαλτίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας, ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου, παρουσία αρχών και φορέων του τόπου. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πομπή και με την συνοδεία της Φιλαρμονικής Νιγρίτας του Δήμου Βισαλτίας, στην προτομή του απελευθερωτή της Νιγρίτας καπετάν Γιώργη Γιαγκλή, όπου τελέστηκε Αρχιερατικό Τρισάγιο και κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη των πολλών εκατοντάδων θυμάτων της βουλγαρικής θηριωδίας στον τόπο μας κατά το τετραήμερο 17-20 Ιουνίου 1913.

Στεφάνι κατέθεσαν: ο Δήμαρχος Βισαλτίας Αθανάσιος Μασλαρινός, εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο βουλευτής Ν. Σερρών Κωνσταντίνος Μπούμπας, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, η Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Νιγρίτας, Κατερίνα Χατζηστραβού, για τον Δήμο Σερρών, ο Αντιδήμαρχος, Κωνσταντίνος Δινάκης, για το 10ο Σύνταγμα Πεζικού, ο υποδιοικητής, αντισυνταγματάρχης Χρήστος Μέρκου, για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νιγρίτας, Χρήστος Δάρατζης, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών, Στέλιος Ρίζος, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών, Γιάννης Καραβασίλης, ο πρόεδρος του Παραρτήματος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Σερρών, υπαστυνόμος, Θεόδωρος Στρίκος και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Μακεδονομάχων και απογώνων Ν. Σερρών «Παύλος Μελάς».

Τις εκδηλωσεις μνήμης τίμασαν επίσης με την παρουσία τους ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Κελεμπέκης και ιερείς της τοπικής μας εκκλησίας, οι Βουλευτές Ν. Σερρών Τασος Χατζηβασιλέιου (ΝΔ), Θεόφιλος Λεονταρίδης (ΝΔ) και Λευτερης Αβραμάκης (ΣΥΡΙΖΑ), ο πρόεδρος της ΑΝ.Ε.ΣΕΡ. και Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Καριπίδης, ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Μενεμένης – Αμπελοκήκων, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, Βασίλης Κατιρτζόγλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βισαλτίας, Θωμάς Μπιμπλιάς, οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Αδαμούδης, Θοδωρής Βαδικόλιας, Νίκος Πασχαλίδης, Αργύρης Χατζημάρκος και Λεωνίδας Ψαρράς, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, Θωμάς Μπακαλούδης, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, Βάνα Πλιάκου και Αλέξανδρος Τζιάγκαλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Νιγρίτας Νίκος Πολυχρονίδης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αχινού Ανέστης Κεμανιτζόγλου και η πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Νικόκλειας, Δήμητρα Κοντούδη, ο Στρατηγός ε.α. Άγγελος Ιλαρίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Δημήτρης Παπαθανασίου, η Αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Β. Αλεξάνδρα Καρρά, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών, Παναγιώτης Καρίπογλου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σερραϊκών Συλλόγων, Παναγιώτης Σαμαράς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδονομάχων και απογώνων Ν. Σερρών «Παύλος Μελάς», Βάιος Γκούρμης, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Νιγριτινών Θεσσαλονίκης, Μαρία Μάλλιου, ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Μαυροθάλασσας, Γιώργος Τέζας, ο Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, Κωνσταντίνος Μαμάλιας και πλήθος κόσμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *