Οι ετήσιες εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Πολύκαρπου, προστάτη της Αδελφότητας, φέτος ήταν αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και στα γενέθλια των 50 ετών από την ίδρυση της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος».


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκαν από την Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος», τα «ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2022», οι ετήσιες  εκδηλώσεις προς τιμήν  του Αγίου Πολύκαρπου, προστάτη της Αδελφότητας και κατά την διάρκεια των οποίων γίνεται η παρουσίαση της περιοδικής έκδοσης της Αδελφότητας η «Μικρασιατική Σπίθα». Οι φετινές εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες και στα 100 χρόνια εθνικής μνήμης από την μικρασιατική καταστροφή, αλλά και στα 50  χρόνια από την ίδρυση της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών.

Τα «ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2022», συνδιοργανώθηκαν  από την Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος», και την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Σερρών (ΚΕΔΗΣ),ενώ τελούσαν  υπό την αιγίδα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου και πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022, στην Ακρόπολη των Σερρών στο cityζεν  και ήταν στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του δήμου Σερρών για την 109η επέτειο της απελευθέρωσης των Σερρών.

Ο πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «ο Άγιος Πολύκαρπος», Σωκράτης Κοτζάογλου αναφερόμενος στην εκδήλωση της παρουσίασης του 22ου τεύχους της Μικρασιατικής Σπίθας, δήλωσε: «Οι εκδηλώσεις “Πολυκάρπεια”, είναι οι ετήσιες εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το 1996 και κατά την διάρκειά τους παρουσιάζεται η Μικρασιατική Σπίθα. Σήμερα έχουμε την τιμή να παρουσιάσουμε το 22ο τεύχος. Στόχος μας είναι η διατήρηση της συλλογικής και ιστορικής μνήμης. Φέτος τιμούμε τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή αλλά και τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Αδελφότητας. Ευχαριστούμε την επιστημονική και συντακτική επιτροπή του περιοδικού και όλους όσοι βοήθησαν για την έκδοσή του, μέλη και φίλους της Αδελφότητας».

Το απόγευμα της Κυριακής στον φιλόξενο χώρο του cityζεν, σε μια όμορφη και ζεστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του  22ου τόμου της Μικρασιατικής Σπίθας από τον δήμαρχο Σερρών και μέλος της Αδελφότητας κ. Αλέξανδρο Χρυσάφη. Χαιρετισμό απηύθυναν ο πανοσιολογιότατος π. Νεκτάριος Καϊμακάμης, μέλος της Αδελφότητας, εκπροσωπώντας τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο,ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης και ο πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Σωκράτης Κοτζάογλου.

Ακολούθησε η παρουσίαση του 22ου τόμου της Μικρασιατικής Σπίθας από τον δήμαρχο Σερρών κ. Αλέξανδρο Χρυσάφη. «Αυτό το βιβλίο πρέπει να διαβαστεί από όλους, γιατί αυτός ο επετειακός  τόμος της σπίθας αποτελεί ένα ανάχωμα στη λήθη. Μια πολύτιμη παρακαταθήκη για την ιστορία της Ελλάδος και του Ελληνισμού. Ρίχνει φως σε γνωστά και άγνωστα γεγονότα από την μακραίωνη ιστορία του ελληνισμού της Μ. Ασίας του Πόντου και της Αν. Θράκης και ιδιαίτερα για την κρίσιμη πενταετία 1919- 1923. Στις 500 σελίδες του, ζωντανεύουν μεγάλες στιγμές της Μικρασιατικής  εκστρατείας, στιγμές θριάμβου και ελπίδας, αλλά και στιγμές τραγωδίας και καταστροφής από τον ξεριζωμό. Τα συναισθήματα εναλλάσσονται από σελίδα σε σελίδα, από συγκίνηση και νοσταλγία, σε οργή, πίκρα αλλά και θαυμασμό για την δύναμη ψυχής,την εργατικότητα,το πείσμα των προσφύγων, που κατάφεραν στη νέα τους πατρίδα να δημιουργήσουν μία νέα ζωή, να προκόψουν και να μεγαλουργήσουν» ανέφερε ο κ. Χρυσάφης και πρόσθεσε: «Είναι ιστορικό μας χρέος να μην ξεχάσουμε ποτέ το παρελθόν μας. Τις ρίζες μας, τις αλησμόνητες πατρίδες μας. Είναι ιερό καθήκον απέναντι στους προγόνους μας, να μην αφήσουμε ποτέ αυτήν την μνήμη να σβήσει, είναι ιερό χρέος μας να μην ξεχάσουμε ποτέ. Τέτοιες εκδόσεις σαν και αυτή είναι αυτές που μας κάνουν να μην ξεχνάμε ποτέ, είναι εκδόσεις που κρατάνε ζωντανή αυτή την φλόγα,  αυτή την σπίθα η οποία στην καρδιά μας σιγοκαίει. Γιατί δεν ξεχνάμε. Συγχαρητήρια και πάλι σε όλους τους συντελεστές».

Παίρνοντας το λόγο ο κ Αθανάσιος Κανλής, φιλόλογος και μέλος της συντακτικής επιτροπής, αναφέρθηκε στους συντελεστές της έκδοσης και την προσπάθεια που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια για την έκδοση όλων αυτών των τευχών της Μικρασιατικής Σπίθας. «Η έκδοση της Μικρασιατικής Σπίθας αυτόν τον σκοπό  εξυπηρετεί, την διατήρηση της μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων αλλά παράλληλα την ιστορική καταγραφή», σημείωσε ο κ. Κανλής.
Ο οφθαλμίατρος και πρωτοψάλτης κ. Στάθης Ξανθόπουλος απέδωσε δύο παραδοσιακά τραγούδια, σε ενορχήστρωση του χοράρχη και  πρωτοψάλτη κ. Δημητρίου Αρδανιώτη. Η απόδοση των τραγουδιών συγκίνησε τους παρευρισκομένους και τους ταξίδεψε στις αλησμόνητες πατρίδες.

Στην συνέχεια  πραγματοποιήθηκε  απαγγελία ποιημάτων που έγραψαν μέλη της Αδελφότητας. Την εκδήλωση λάμπρυνε με την παρουσία της η  καταξιωμένη δημοσιογράφος κ. Βίκυ Φλέσσα, δημοσιογράφος της ΕΡΤ. Η κ. Φλέσσα , η οποία έχει μικρασιατική καταγωγή, ανταποκρίθηκε στην πρόταση του διοικητικού συμβουλίου να παρευρεθεί στην εκδήλωση. Μάλιστα η κ. Φλέσσα χαιρετίζοντας την εκδήλωση υποσχέθηκε ότι από όποια θέση και αν βρίσκεται θα δώσει την μάχη της για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων της καθ΄ ημάς  Ανατολής, τονίζοντας ότι σε αυτόν τον αγώνα θα πρέπει να είναι όλοι ενωμένοι.

Στην συνέχεια απήγγειλε ποιήματα του αείμνηστου  Αγαμέμνονα Σωτηρίου και της Καίτη Κοκκινοπούλου Ευστρατιάδου. Η αναγγελία των ποιημάτων συνεχίστηκε με την κ. Καίτη Κοκκινοπούλου Ευστρατιάδου η οποία απήγγειλε ένα δικό της ποίημα, από την Μαρία Καραθανάση φιλόλογο-ποιήτρια που απήγγειλε δύο ποιήματα του αείμνηστου Αγαμέμνονα Σωτηρίου και ένα δικό της που το αφιέρωσε στην αείμνηστη μητέρα της και τέλος από τον Νίκο Βεργίδη ηθοποιό–σκηνοθέτη που απήγγειλε ποιήματα των  κ. Δημήτρη Μερτζεμέκη, κ. Αθανασίου Κανλή, κ. Στέλιου Σαριβασίλη και κ. Μάκη Καλλιτσάρη.

Ιδιαίτερα συγκινητική και ζεστή  η στιγμή που έγινε η Απονομή τιμητικών πλακετών σε άτομα που διαχρονικά στηρίζουν την Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών. Τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν στον  Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, την οποία παρέλαβε εκ μέρους του ο π. Νεκτάριος Καϊμακάμης, στον κ. Άγγελο Σωτηρίου, στον κ. Αθανάσιο Κανλή, στον κ. Γιώργο Αψηλίδη και στον κ. Δημήτριο Αρδανιώτη.

«Σας ευχαριστούμε όλους σας, φίλους και μέλη της Αδελφότητας που μας τιμήσατε με την παρουσία σας. Η εκδήλωση αυτή ήταν ένα αγιοκέρι για τα 50 χρόνια της Αδελφότητας και τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Εμείς θα συνεχίσουμε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Καθ΄ ημάς Ανατολής», τόνισε κλείνοντας την εκδήλωση ο κ. Κοτζάολγου.

Την πραγματικά εξαιρετική εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε η δημοσιογράφος και Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της Αδελφότητας κ. Δήμητρα Μετόκη-Δασκάλου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος», ευχαριστεί θερμά όλους όσοι στήριξαν τα «ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2022», τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, τον Δήμαρχο Σερρών κ. Αλέξανδρο Χρυσάφη, την πρόεδρο Χρύσα Παλάζη και το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΗΣ, την βιομηχανία αναψυκτικών ΝΕΚΤΑΡ και τον πρόεδρο της Γιώργο Κουρτίδη, και την διεύθυνση του Cityζεν και τον κ. Χαράλαμπο Τσιλιακούδη, για την στήριξη που παρείχαν και συνέβαλαν σημαντικά στην υλοποίηση της όμορφης εκδήλωσης.

Τα «ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2022» τίμησαν με την παρουσία τους ο πανοσιολογιότατος π. Νεκτάριος Καϊμακάμης ως εκπρόσωπος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, η τέως υφυπουργός και βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας κ Φωτεινή Αραμπατζή, ο βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ κ. Λευτέρης Αβραμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο δήμαρχος Σερρών, κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο δήμαρχος Βισαλτίας κ. Αθανάσιος Μασλαρινός, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών και αντιπρόεδρος της Αδελφότητας κ. Βασίλειος Κατιρτζόγλου, οι αντιδήμαρχοι Σερρών κ. Σπύρος Μισιρλής, κ. Σωτηρία Πάνου, κ. Γιάννης Δεσποτίδης, η πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ κ. Χρύσα Παλάζη, η δημοτική σύμβουλος  Σερρών κ. Αριάδνη Παπαφωτίου, μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΗΣ, ο πρώην νομάρχης Κώστας Παπαπαναγιώτου, o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΚΤΑΡ, κ. Γιώργος Κουρτίδης μετά της συζύγου του, ο οικονομολόγος κ. Κώστας Βέρρος, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών κ. Στέλλα Ελευθεριάδου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών του Αγίου Ιωάννη Σερρών κ. Πέτρος Άτσαλος, η πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης κ. Κατερίνα Γεωργιάδου, η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Σιδηροκάστρου κ. Δήμητρα Κατσάνη και το μέλος του κ. Λεωνίδας Κασάπης, η πρόεδρος της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυριών Σερρών «Εμμέλεια» κ. Δουκαίνη Ζαπριάνου,  η πρόεδρος του Παραρτήματος Σερρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδροι και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων, φίλοι και μέλη της Αδελφότητας.

Βασίλης Μετόκης

Πηγή : e-simerini.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *