Παρουσιάστηκε ο 5ος τόμος της επιστημονικής περιοδικής έκδοσης «ΣΕΡΡΑΙΚΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ»


Την εκδήλωση διοργάνωσε η Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.) και πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023, στην έδρα της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ., στην οικία Παπαβασιλείου, Γρηγορίου Λαμπράκη 1, στις Σέρρες.

Η παρουσίαση του 5ου τόμου της επιστημονικής περιοδικής έκδοσης «ΣΕΡΡΑΙΚΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ», της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.), πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023, στις  7:30 , στην έδρα της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ., στην οικία Παπαβασιλείου ,Γρηγορίου Λαμπράκη 1, στις Σέρρες.

Τα «ΣΕΡΡΑΊΚΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ» είναι περιοδική έκδοση της  Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.), επιστημονικού περιεχομένου. Το περιοδικό έχει στόχο να αποτελέσει βήμα έκφρασης των επιστημόνων και ερευνητών της τοπικής ιστορίας, Η θεματολόγια του πέμπτου τόμου καλύπτει ποικίλα επιστημονικά πεδία .Οι εισηγήσεις είναι πρωτότυπες και αναφέρονται χρονολογικά σε θέματα της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής των Σερρών από την αρχαιότητα έως τα μέσα του 20ου  αιώνα.

Την τόμο παρουσίασαν ο Ιωάννης Μπάκας, αναπληρωτής  καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  και η Μαρία Καραθανάση, φιλόλογος – ποιήτρια.

Χαιρετισμό στην  εκδήλωση απηύθυνε ο  Πρόεδρος της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. Δημήτρης Δημούδης ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την παρουσίας τους καθώς και τους συνεργάτες τους και όσους συνέβαλαν στην έκδοση του 5ου τόμου. Την εκδήλωση συντόνισε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΜΕΙΣ και υπεύθυνος βιβλιοθήκης, Θεολόγης Ανδρονίδης.

Η κ. Μαρία Καραθανάση παρουσίασε τις εισηγήσεις των: Κατερίνας Περιστέρη «Μνημειακό ταφικό συγκρότημα Τύμβου Καστά Αμφίπολης», Παντελή Νιγδελη «Η ερήμωση της Αμφίπολης του 1ου  αι..πΧ : Μύθος ή Πραγματικότητα ;», Δημήτρη Δημητρόπουλο «Η οδοιπορία του ταγματάρχη Ν. Σχινά –μια μαρτυρία για τις Σέρρες του όψιμου 19ου αιώνα», Ευάνθη Χατζηβασιλείου: « Αμερικάνικη ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή των Σερρών, 1919-1919», Αθανασίας Τριανταφυλλοπούλου: «Οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιόδου 1913-1936 στην περιοχή των Σερρών (ονομασίες, όρια, διοικητικές δομές)», Λίλας Θεοδωρίδου-Έλσας Κοντογιώργη: «Ζητήματα προσφυγικής αποκατάστασης στην περιοχή των Σερρών. Το τοπικό Γραφείο Εποικισμού και οι Γεωπόνοι (1924-1930)», Ιωάννη Μπάκα: «Απόνερα του Προνομιακού Ζητήματος. Ο  μητροπολίτης Σερρών Λουκάς Πετρίδης και η «παύση» του (1888). Το χρονικό του ζητήματος μέσα από τις πηγές», Βασίλη Γιανογλούδη: «Η προετοιμασία της Επανάστασης του 1821 στα Σέρρας και η καταστολή στις 8 Μαΐου 1821», Νικολάου Ταχινοζλή: «Βόλτα ονοματολογική στα Νταρνακοχώρια».

Ο κ. Ιωάννης Μπάκας παρουσίασε τις εισηγήσεις των: Γεωργίου Μπαρτζούδη: «Η καταδρομή του Νικοτσάρα στα μέρη των Σερρών», Γιώργου Αψηλίδη: «Οι Μαρουλιστές Μαθητές –διδασκαλιστές και απόφοιτου του Διδασκαλείου Σερρών (1872-1885)», Ιωάννη Μπεράτη: «Η πόλη των Σερρών στα τέλη του 19ου αιώνα με τα μάτια του Γκεόργκι Στρέζοφ. Παρατηρήσεις, σχόλια, συμπεράσματα», Δημήτριου Θ.Κύρου: «Πληροφορίες για το αντάρτικο σώμα του Μακεδονομάχου  -οπλαρχηγού Περιφέρειας Σερρών Νίκου Τσαβέλα από μια υπεύθυνη δήλωση του Μακεδονομάχου Κών. Ζαμπούνη (Καπετάν Νταλιάνη) από την Αρναία της Χαλκιδικής (μέλους Σώματος Τσαβέλα)», Νικολάου Η. Πεταλωτή «Η εικόνα της γέννησης του προδρόμου του Εκκλησιαστικού Κειμηλιαρχείου Σερρών «Ψυχής Άκος» του 18ου αιώνα και τα εικονογραφημένα της πρότυπα», Αθανασίου Γ. Ιγνάτη:  «Ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Δράμας, Ζιχνών και Νευροκοπίου Γερμανός Γ Μηχαηλίδης (1832-1896): Πτυχές από τον βίο και τη δράση ενός λογίου ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά τον 19ο αιώνα, Βασίλη Κωστοβασίλη: « Πολεοδομική ανάλυση της πόλης του Σιδηροκάστρου Σερρών (Demir Hisar, Temirhisar) κατά την οθωμανική περίοδο .Β΄ Μέρος», Γιώργου Θωμαρέη: «Πτυχές της πρώιμης ταχυδρομικής ιστορίας των Σερρών».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Σερρών, Αναστάσιος Χατζηβασιλείου, ο Δήμαρχος Βισαλτίας, Αθανάσιος Μασλαρινός, ο ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής του Α.Π.Θ, Βυζαντινολόγος επιστημονικός συνεργάτη της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ Βασίλης Κατσαρός, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Σερρών Σωτηρία Πάνου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παπαφωτίου Αριάδνη, Βαρβάρα Μητλιάγκα και Στέργιος Γαλάνης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών Παναγιώτης Καρίπογλου, η πρόεδρος της Εμμέλειας Δουκαίνη Ζαπριάνου, ο πρόεδρος του συλλόγου φίλων γραμμάτων και τεχνών Δημήτρης Ευθυμιόπουλος, ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Τζελέπης, ο  πρώην Δήμαρχος Νιγρίτας Δημήτρης Δάπης, η συνεκδότρια δημοσιογράφος της εφημερίδας Σημερινής των Σερρών και έφορος Δημοσίων Σχέσεων της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος», Δήμητρα Μετόκη, ο συνταξιούχος γεωπόνος Κυριάκος Σίμογλου,  μέλη πολιτιστικών συλλόγων, μέλη και φίλοι της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ..

Βασίλης Μετόκης

Πηγή : simerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *