Με ιδιαίτερη επισημότητα τιμήθηκε την Κυριακή, 23 Απριλίου 2023, ο Μεγαλομάρτυς Άγιος Γεώργιος, ο Τροπαιοφόρος προστάτης του Στρατού Ξηράς στο στρατόπεδο Ιλάρχου Γεωργίου Κλεισάρη, έδρα του 10ου Συντάγματος Πεζικού στις Σέρρες.


 Μετά την άφιξη της σημαίας με τιμητικό άγημα τελέσθηκε δοξολογία από τον π. Δαυϊδ εκπροσωπώντας τον σεβασμιότατο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου. Ακολούθως αναγνώστηκε ο χαιρετισμός  του αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστρατήγου Άγγελου Χουδελούδη.

Ο αρχηγός ΓΕΣ, ανέφερε: «Η σημερινή μέρα είναι μια μεγάλη εορτή, στην οποία βρίσκεται κοντά στα στελέχη και τους στρατιώτες μας όλη την κοινωνία: Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, οι κοινωνικοί φορείς, οι εν αποστρατεία συνάδελφοι, αλλά κυρίως η νέα γενιά, που εκπροσωπείται από τους μαθητές των σχολείων, το αύριο της Ελλάδος. Σε όλους αυτούς έχουμε μόνο μία υπόσχεση να δώσουμε: Είμαστε σήμερα, και θα είμαστε πάντα, η ισχυρή δύναμη αποτροπής εναντίον κάθε πιθανού επιβουλέα της Χώρας, έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα ιερά και τα όσια των Ελλήνων με πνεύμα νικητή, εμπνεόμενοι από την ασύλληπτη υπερτρισχιλιετή παρακαταθήκη του Έθνους, το μεγαλείο των Ελλήνων, και την γενναιότητα των αρχαίων και σύγχρονων ηρώων του Ελληνισμού. Ατενίζοντας τις ένδοξες Πολεμικές Σημαίες των Συνταγμάτων, στη μνήμη μου έρχονται οι χιλιάδες νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι του Ελληνικού Στρατού στους πολυάριθμους αγώνες του Ελληνισμού, οι οποίοι αποτελούν ένα δυσθεώρητο φόρο αίματος στο βωμό της ελευθερίας. Εμείς, οι σημερινοί στρατιωτικοί, έχουμε καθήκον να διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αποδείξουμε ότι οι θυσίες αυτές δεν ήταν μάταιες, έχοντας υπόψη την Κολοκοτρώνεια ρήση ότι «ο Θεός υπέγραψε την ελευθερία της Ελλάδος και δεν παίρνει πίσω την υπογραφή του» και απευθυνόμενος προς  τα στελέχη του Στρατού Ξηράς ανέφερε «Ο Ελληνικός Στρατός είναι σήμερα πιο ισχυρός από κάθε άλλη φορά. Η προσπάθεια για την περαιτέρω ισχυροποίησή του δεν σταματά ποτέ. Με τη βοήθεια της πολιτείας και τις θυσίες του ελληνικού λαού, προχωράμε σταθερά στον εκσυγχρονισμό, υιοθετώντας νέες τεχνολογίες και οπλικά συστήματα ανανεώνοντας ταυτόχρονα το ανθρώπινο δυναμικό. Βαδίζουμε με ορμή προς στο μέλλον, παρακάμπτοντας με αποφασιστικότητα εμπόδια και δυσχέρειες. Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε το στήριγμα και η περηφάνεια των Ελλήνων. Παραμένουμε κοντά την κοινωνία αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους κοινωνικής προσφοράς προς το λαό, από τον οποίο προερχόμαστε και προς όφελος του οποίου υπάρχουμε και αναπνέουμε. Πλήρης πίστεως και συγκινήσεως, επικαλούμενος τη στιγμή τούτη για την επιτυχία του έργου μας, τις πρεσβείες του Αγίου Γεωργίου, την βεβαία προστασία εκείνης «δι’ ἧς ἐγείρονται τρόπαια, δι ἧς ἐχθροὶ καταπίπτουσι» και την Χάρη του Παναγίου Θεού, σας καλώ να αναφωνήσουμε: Ζήτω το Έθνος! Ζήτω ο Ελληνικός Στρατός!». Αρχηγός

Ο διοικητής του 10ου Συντάγματος Πεζικού, συνταγματάρχης Αδάμ Σαρρής κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που υπάρχει εντός του στρατοπέδου. Στην συνέχεια έγινε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου με τους στρατιώτες του τιμητικού αγήματος να ψάλουν με στεντόρεια φωνή και πατριωτικό αίσθημα.

Την εκδήλωση τίμησαν εκπρόσωποι τοπικών Αρχών, ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας και εκ νέου υποψήφιος κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, ο δήμαρχος Σερρών, κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο δήμαρχος Βισαλτίας κ. Αθανάσιος Μασλαρινός, ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών κ. Ευάγγελος Τσιώτας, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών, οι πρώην διοικητές του 10 Συνταγματος, ο πρώην αρχηγός Εθνικής Φρουράς κ. Ηλίας Λεοντάρης, ο διευθυντής του καταστήματος κρατουμένων Νιγρίτας κ. Γεώργιος Οικονόμου, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών(ΣΕΑΝΣ) κ. Κώστας Παπαδόπουλος και κ. Ιωάννης Ευστρατιάδης, ο πρόεδρος του συλλόγου Αποστράτων Αξιωματικών κ. Θεόδωρος Στρίκος, εκπρόσωποι του συλλόγου αποστράτων στρατιωτικών, αξιωματικοί και πολίτες.

Μετά το τέλος της τελετής έγινε παρουσίαση της έκθεσης οπλικών συστημάτων και δυνατοτήτων  του Στρατού Ξηράς από το προσωπικό του Συντάγματος.

Επισημαίνεται ότι με Βασιλικό Διάταγμα το οποίο εκδόθηκε το 1864 θεσπίστηκε οριστικά από την Πολιτεία να φέρουν οι Πολεμικές Σημαίες την εικόνα του Αγίου Γεωργίου  και με άλλο Βασιλικό Διάταγμα το 1953, καθιερώθηκε ως γιορτή του Πεζικού και των υπολοίπων Όπλων και Σωμάτων του Στρατού, εκτός του Πυροβολικού, η 23η Απριλίου, ημέρα που μαρτύρησε ο Άγιος Γεώργιος.

Δήμητρα Μετόκη 

Πηγή : simerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *