ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΔΗΜΟΥ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Μαΐου 2020  στην αίθουσα «Αθανάσιος Κασιακόγιας» του Δημαρχιακού Μεγάρου στη Νιγρίτα η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Βισαλτίας, υπό την προεδρία του Δημάρχου Αθανάσιου Μασλαρινού, με θέμα: «Σχεδιασμός και Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2020».

Στη σύσκεψη  συμμετείχαν: ο Αντιδήμαρχος Υποδομών και Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βισαλτίας, Θοδωρής Βαδικόλιας, ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Παπαθανασίου,  ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Νίκος Παπαδόπουλος, ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νιγρίτας, Χρήστος Δάρατζης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Βισαλτίας, Αναστάσιος Μανωλίδης, ο Εκπρόσωπος του 10ου Σ.Π., Λοχαγός Ανδρέας Μπεχτσής, ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Σκαπέρδας, ο Προϊστάμενος του Δασαρχείου Νιγρίτας, Χρήστος Σαμαράς, η Προϊσταμένη του Κέντρου Υγείας Νιγρίτας Αλεξάνδρα Καραδημητρίου, ο Εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ, Γεώργιος Γούσιος, ο Εκπρόσωπος του ΕΒΕΣ, Διονύσης Τριανταφύλλου, ο Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Νιγρίτας Αδάμ Σταμπουλής, Ο Γενικός Γραμματέας του Κυνηγητικού Συλλόγου Νιγρίτας, Θεόδωρος Γραβάλης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι λόγω των ειδικών συνθηκών και των μέτρων προστασίας οι πρόεδροι των Κοινοτήτων του Δήμου Βισαλτίας συμμετείχαν σε μία ξεχωριστή σύσκεψη η οποία προηγήθηκε μέσα στην εβδομάδα.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν  θέματα σχετικά με :

  • Την υλοποίηση των έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης στο δασικό οδικό δίκτυο του Δήμου Βισαλτίας.

  • Την ετοιμότητα του δυναμικού και μέσων για διάθεση προς υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος.

  • Τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας.

  • Την υλοποίηση της δράσης της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών.

  • Τη συνεργασία εθελοντικών ομάδων

  • Την ενημέρωση των πολιτών για την τήρηση υποχρέωσης καθαρισμού των οικοπέδων και την απαγόρευση καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών χωρίς την άδεια της πυροσβεστικής υπηρεσίας

Συγκεκριμένα ο Διοικητής της Π.Υ. Σερρών κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον καθαρισμό των οικοπέδων και στην ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων και φυτοφαρμάκων. Τόνισε την ανάγκη ύπαρξης σχεδίου εκκένωσης και τον καθαρισμό στην δασική οδοποιία, κυρίως του όρους Κερδυλλίων και Βερτίσκου. Στην καταγραφή όλων των εθελοντικών ομάδων στα όρια του δήμου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νιγρίτας και επεσήμανε την καλή συνεργασία που υπάρχει με τον Δήμο αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο Προϊστάμενος του Δασαρχείου Νιγρίτας ζήτησε την συνδρομή του Δήμου στον καθαρισμό και την συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου μήκους 380χλμ και της αντιπυρικής ζώνης, 48 χλμ, επειδή όπως υποστήριξε η υπηρεσία δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά.

Ο Διοικητής του Α.Τ. Βισαλτίας, Αναστάσιος Μανωλίδης δήλωσε την ετοιμότητα της Υπηρεσίας του για την ρύθμιση της κυκλοφορίας σε περίπτωση εκκένωσης. Ο Εκπρόσωπος του 10ου Σ.Π. Λοχαγός Ανδρέας Μπεχτσής αναφέρθηκε στην ετοιμότητα του στρατού με τις κατάλληλες δυνάμεις για να παρέμβει σε περίπτωση ανάγκης. Τόσο η Προϊσταμένη του Κ.Υ. Νιγρίτας όσο και ο εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ δήλωσαν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ανάγκη και επεσήμαναν την άψογη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Την συμπαράσταση του ΕΒΕΣ εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Διοίκησης Διονύσης Τριανταφύλλου. Τέλος, τόσο ο Ορειβατικός Σύλλογος όσο και ο Κυνηγητικός Σύλλογος δήλωσαν για ακόμη μια φορά ότι βρίσκονται στην διάθεση των φορέων όποτε τους ζητηθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *