Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα γιορτάστηκε η 110η επέτειος της απελευθέρωσης της Νιγρίτας και της Βισαλτίας στις 21 Φεβρουαρίου 1913 από τους Βούλγαρους.


Με σύμμαχο τον καλό καιρό πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις επετειακές εκδηλώσεις και έδωσε το πιο θερμό του χειροκρότημα σε συλλόγους και μαθητές που συμμετείχαν στην παρέλαση στο κέντρο της Νιγρίτας.

Μετά την Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, τελέστηκε μνημόσυνο για τον απελευθερωτή της Νιγρίτας και της ευρύτερης περιοχής, Καπετάν Γιώργη Γιαγκλή. Ακολούθησε επίσημη δοξολογία και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νιγρίτας κ. Ηλία Λυγγερίδη.

Στην συνέχεια στο Ηρώο της Νιγρίτας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης, Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Εκπρόσωπο της Ελληνικής Βουλής, Βουλευτή Ν. Σερρών κ Αναστάσιο Χατζηβασιλείου, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, εκ μέρους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, τον Α΄ Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου, τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας – Δήμαρχο Πυλαίας /Χορτιάτη κ. Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, τον Δήμαρχο Βισαλτίας κ.  Αθανάσιο Μασλαρινό, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Νιγρίτας κ. Νίκο Πολυχρονίδη, τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Σερρών  του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ κ. Γιώργο Τρέντσιο, την εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης- Κυριάκος Βελόπουλος, πολιτευτή Ν. Σερρών, κα. Πασχαλία Στρείδου, τον Υποδιοικητή του 10ου Συντάγματος Πεζικού Σερρών, αντισυνταγματάρχη κ. Κωνσταντίνο Ευαγγελίδη, τον Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών, Αστυνομικό Διευθυντή κ.  Ευάγγελο Τσιώτα, τον Διοικητή της Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Σερρών, πύραρχο κ. Νικόλαο Παπαδόπουλο, εκ μέρους της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών, ο Διευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου Νιγρίτας κ. Κωνσταντίνο Χριστοδούλου, εκ μέρους της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών, ο Διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νιγρίτας κ. Ιωάννη Μυλιώτα,  τον Πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ν. Σερρών κ. Θεόδωρο Στρίκο, τον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Σερρών, αντιπρόεδρο της ΕΠΑΝΕΣΕΡ κ. Διονύση Τριανταφύλλου, τον πρόεδρο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, κ. Αθανάσιο Μακράκη, για τον Σύνδεσμο Εφέδρων αξιωματικών Ν. Σερρών, ο κ. Αντώνης Μπιζεριανίδης, εκ μέρους του Συλλόγου Νιγριτινών Θεσσαλονίκης , η  Γενική Γραμματέας κα Μαρία Μάλλιου, τον πρόεδρο του ΚΑΠΗ Νιγρίτας, κ. Ιωάννη Μιτσίλα, μαθητή του Γυμνασίου Νιγρίτας και μαθήτρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νιγρίτας.

Την παρέλαση άνοιξε η Φιλαρμονική Βισαλτίας – Μαυροθάλασσας και το χορευτικό τμήμα του ΔΗΚΚΠΠΠΑ, ακολούθησαν τα Δημοτικά Σχολεία Σιτοχωρίου και Μαυροθάλασσας, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Μαυροθάλασσας. Την θέση της στον χώρο της παρέλασης πήρε στην συνέχεια η φιλαρμονική Βισαλτίας – Νιγρίτας και ακολούθησαν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Νιγρίτας, τα δημοτικά σχολεία Δημητριτσίου και Τερπνής και το Γυμνάσιο Δημητριτσίου. Την παρέλαση έκλεισε τμήμα εφέδρων αξιωματικών που συμμετείχε για ακόμη μια φορά στις επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Νιγρίτας.

Ο κόσμος που παραβρέθηκε από όλο το Δήμο Βισαλτίας στην πόλη της Νιγρίτας για να τιμήσει τους προγόνους μας που αγωνίστηκαν και χάθηκαν για την σημερινή ελεύθερη πατρίδα, δεν σταμάτησε να χειροκροτεί με ενθουσιασμό κατά την διάρκεια της παρέλασης. Ακολούθησε δεξίωση στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Επίσης τις επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Νιγρίτας, τίμησαν με την παρουσία τους: ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Λευτέρης Αβραμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, οι Δήμαρχοι Εμμανουήλ Παππά κ. Δημήτριος Νότας και Νέας Ζίχνης κ. Παντελής Μπόζης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, κ. Δημήτριος Παπαθανασίου, οι Αντιδήμαρχοι, οι Πρόεδροι Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Περιφερειακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι, ο Διευθυντής του Δήμου κ. Μιχάλης Καρτερός και εκπρόσωποι φορέων.