Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στη Νιγρίτα η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Το πρωί τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο θεολόγος του Γενικού Λυκείου Νιγρίτας κ. Κωνσταντίνος Καρυώτης. Στην συνέχεια όσοι συμμετείχαν ακολούθησαν πεζοί τους ιερείς της τοπικής μας εκκλησίας και κατευθύνθηκαν στην Κεντρική Πλατεία της Νιγρίτας, συνοδεία της Φιλαρμονικής Νιγρίτας.

Ακολούθησε η τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στο μνημείο Ηρώον της Νιγρίτας και  η κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Βισαλτίας κ. Αθανάσιο Μασλαρινό, την εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης- Κυριάκος Βελόπουλος, πολιτευτή Ν. Σερρών κα Πασχαλία Στρείδου, την αντιπρόεδρο της Κοινότητας Νιγρίτας κα Αικατερίνη Χατζηστραβού, τον εκπρόσωπο του Αστυνομικού Τμήματος Βισαλτίας ανθυπαστυνόμο Σπύρο Μπλιάτη, τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νιγρίτας πυραγό κ. Παναγιώτη Πιστοφίδη, εκ μέρους της Διεύθυνσης Α΄θμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών, η Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νιγρίτας κα Σουλτάνα Αρβανιτάκη, για τα σχολεία της Β΄/θμιας Εκπαίδευσης, μαθητής του Γενικού Λυκείου Νιγρίτας, για τα σχολεία της Α΄/θμιας Εκπαίδευσης , μαθητής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νιγρίτας, εκπρόσωπος του Σωματείου «Ένωση Στρατιωτικών» Π.Ε. Σερρών κα Μαρία Καγιά και τον πρόεδρο του ΚΑΠΗ Νιγρίτας κ. Ιωάννη Μιτσίλα.

Ακολούθησε παρέλαση μαθητριών και μαθητών των σχολείων της Α΄θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης της Νιγρίτας, συνοδεία της Φιλαρμονικής Νιγρίτας και δεξίωση στην αίθουσα «Αθανάσιος Κασιακόγιας» του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Ο Δήμαρχος Βισαλτίας, Αθανάσιος Μασλαρινός δήλωσε για την ημέρα: «Δόξα και τιμή στους ήρωες του 40, σε αυτούς που υπερασπίστηκαν τα σύνορα της χώρας και σε όλους όσους αγωνίστηκαν τα επόμενα χρόνια κατά των κατακτητών μέχρι την απελευθέρωση μας! Τέτοιες θυσίες ας αποτελέσουν φάρο παραδείγματος ηρωισμού και ενότητας για εμάς τους νεότερους. Έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι όπου το ελληνικό έθνος ήταν ενωμένο μεγαλούργησε. Χρόνια πολλά στους Έλληνες! Χρόνια πολλά στην Ελλάδα! Χρόνια πολλά κι ελεύθερα!»