“Ο Δήμος Βισαλτίας είναι ο δεύτερος δήμος στην ηπειρωτική Ελλάδα που θα αντιμετωπίσει το σοβαρότερο πρόβλημα λειψυδρίας στο μέλλον. Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Τις συνέπειές της, τις ζούμε με δραματικό τρόπο σε όλη την Ελλάδα. Έως σήμερα, η υδροδότηση όλων των χωριών του Αχινού, αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα, που ταλαιπωρεί και κάνει δύσκολη την καθημερινότητα των κατοίκων, εδώ και πολλά χρόνια. Μέχρι το 2019 που παραλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, τα χωριά μας υδροδοτούνταν από μία ακατάλληλη γεώτρηση. Με δική μας απόφαση, αυτή η κατάσταση που έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία σταμάτησε οριστικά. Και σήμερα υλοποιούμε δύο σημαντικά έργα:

Πρώτον, μέσα στις επόμενες μέρες δημοπρατείται το έργο για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στην ενότητα Αχινού και Τραγίλου. Για την υλοποίησή του, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 5.000.000€ από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Και δεύτερον, προχωρήσαμε στην αγορά της γεώτρησης Κουντουρά.

Πρόκειται για έργα που εξασφαλίζουν άφθονο και καθαρό πόσιμο νερό για όλες τις κοινότητες και τα χωριά μας. Και ταυτόχρονα αποδεσμεύονται άμεσα όλες οι γεωτρήσεις, οι οποίες θα διατεθούν για την αναβάθμιση και επέκταση του αρδευτικού δικτύου για τις καλλιέργειες της περιοχής.

Ο Αχινός παράγει υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα και διαθέτει σημαντική κτηνοτροφία. Όμως δεν αρκεί μόνο να παράγουμε αγροτικά προϊόντα. Είναι σημαντικό οι παραγωγοί μας να μπορούν να μεταφέρουν εύκολα και με ασφάλεια τα προϊόντα τους στις αγορές εκτός των ορίων του Δήμου. Για τον λόγο αυτό, φροντίζουμε για την ασφαλή μετακίνηση στους δρόμους μας, επενδύοντας στην επέκταση του δικτύου αγροτικής οδοποιίας.

Η αποπεράτωση της αγροτικής οδού Αχινού – Δάφνης θα δώσει ανάσα στην περιοχή. Ήδη έχει ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος του έργου και ξεκινά το δεύτερο μέρος που περιλαμβάνει παρεμβάσεις συνολικού μήκους 4χλμ. Ο οδικός άξονας θα συνδέει τους οικισμούς Δάφνης – Ορέσκειας, Λευκοτόπου, Σιτοχωρίου και Αχινού. Για το έργο, έχουμε ήδη υποβάλλει ολοκληρωμένο τον φάκελο στο πρόγραμμα LEADER για χρηματοδότηση 500.000€.

Τέλος, με δική μας πρωτοβουλία, έγινε συλλογή όλων των άδειων συσκευασιών από φυτοφάρμακα, που μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Επίσης, καθαρίσαμε το επικίνδυνο ρέμα του Σιτοχωρίου. Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της ανατολικής εξόδου στον Λευκοτόπου. Έγινε αποστράγγιση των πλημμυρισμένων εκτάσεων και αποκατάσταση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές στο αγρόκτημα Δάφνης – Καστανοχωρίου. Ηλεκτροφωτισμός στις πλατείες. Ενισχύουμε τον στόλο καθαριότητας σε όλο τον Δήμο με τέσσερα νέα απορριμματοφόρα. Κατασκευάζουμε πέντε νέες παιδικές χαρές στο Σιτοχώρι, στον Αχινό, στη Δάφνη, στο Ζερβοχώρι και στο Πατρίκι. Ενώ έχοντας πάντα το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον, για πρώτη φορά, συστήσαμε  τμήμα Πολιτικής Προστασίας, που λειτουργεί 365 ημέρες το χρόνο, με σκοπό την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Επενδύουμε σε υποδομές. Ανοίγουμε τον τόπο μας στον κόσμο. Δημιουργούμε ανάπτυξη, δουλειές και ευκαιρίες για όλους και όλες. Αναβαθμίζουμε την ποιότητα της ζωής μας. Για εμάς και τα παιδιά μας. Αυτό είναι το όραμά μας για τη Βισαλτία του 2030. Για να κάνουμε τον τόπο μας ακόμα πιο όμορφο, πιο καινοτόμο, πιο σύγχρονο, με ανθρώπινο πρόσωπο, κοντά στον πολίτη.

Ενωμένοι για τη Βισαλτία έχουμε πετύχει πολλά. Στις 8 Οκτωβρίου συνεχίζουμε”.

Αθανάσιος Μασλαρινός – Υποψήφιος Δήμαρχος Βισαλτίας