Κατά την ομιλία μου στην Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2023, με κύριο θέμα την ενοποίηση των Δ.Ε.Υ.Α. σε περιφερειακά σχήματα, μεταξύ άλλων τόνισα τα εξής :

Οι Δ.Ε.Υ.Α. τον πρώτο που φροντίζουν είναι ο άνθρωπος, διότι νοιάζονται πρώτιστα για την υγεία του. Με την φροντίδα των δικτύων και τις συνεχείς μετρήσεις. Τόσο μέσα από το πόσιμο νερό, όσο και από το νερό άρδευσης, αφού από αυτό αρδεύονται προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.

Η κυβέρνηση σε πρώτη φάση μιλάει για την άρδευση. Στις περισσότερες Δ.Ε.Υ.Α. τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης είναι κοινά. Πως θα γίνει ο διαχωρισμός τους;

Υπάρχουν πηγές που μοιράζονται σε τρεις νομούς, σε δύο διαφορετικές περιφέρειες. Υπάρχουν δηλαδή ιδιαιτερότητες, οι οποίες πρέπει να εξεταστούν η κάθε μία κατά περίπτωση.

Προβάλλει η κυβέρνηση ως επιχείρημα την έλλειψη εισπραξιμότητας, αλλά δεν δίνει τα εργαλεία εκείνα για να γίνουν οι Δ.Ε.Υ.Α. πιο αποτελεσματικές. Ωστόσο, έχω να δηλώσω ότι και με αυτές τις συνθήκες, εμείς ως Δ.Ε.Υ.Α. Βισαλτίας, από τα 2.100.000,00 ε που βρήκαμε ανείσπρακτα, βεβαιώσαμε τα 1.200.000,00 ε στην εφορία. Βέβαια, αυτό το πληρώσαμε στις εκλογές σε μεγάλο βαθμό.

Το άλλο μεγάλο επιχείρημα της κυβέρνησης είναι τα χρέη των Δ.Ε.Υ.Α. προς την Δ.Ε.Η.

Και πως θα εκλείψουν αυτά με τις συνενώσεις; Θα τα πληρώσει το κράτος μας λένε. Ωραία ! Και την επόμενη ημέρα; Δεν θα δημιουργηθούν και πάλι χρέη με το ενεργειακό στα ύψη; Και γιατί η κυβέρνηση δεν ξεπληρώνει τα χρέη των Δ.Ε.Υ.Α. προς την Δ.Ε.Η. όπως έκανε με τις δύο μεγάλες Δ.Ε.Υ.Α.  των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης;

Εμείς στην Δ.Ε.Υ.Α. Βισαλτίας είμαστε έτοιμοι για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου, όπως έχουμε δημιουργήσει και Ενεργειακή Κοινότητα. Όμως, δεν υπάρχει φορητότητα μας λέει η ΔΕΔΔΗΕ .

Άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού. Οι περισσότερες Δ.Ε.Υ.Α. δεν έχουν τεχνική υπηρεσία. Υποστηρίζονται, με προγραμματικές συμβάσεις, από τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, οι οποίες επίσης υποφέρουν από έλλειψη προσωπικού.

Τέλος, όλοι εδώ μέσα γνωρίζουμε, ότι αν δεν είμαστε, πολλές φορές, προσωπικά «επάνω» από τις βλάβες, σε αχαρτογράφητα δίκτυα, βάζοντας πολλή δουλειά και φιλότιμο, απομακρυσμένα χωριά και γειτονιές με λίγους κατοίκους δεν θα είχαν νερό για μέρες ή και εβδομάδες ολόκληρες.

Θέλω να πω, και να κλείσω με αυτό, πως στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και μελέτες έχουμε, και σχέδιο, και προτάσεις, και πολλή διάθεση για αγώνα και πάλη.