Υλοποιήσαμε σημαντικά έργα στον Δήμο Βισαλτίας. Ενωμένοι, συνεχίζουμε!

Υπηρετήσαμε τους συμπολίτες μας με ήθος και συνέπεια

 

S.P.: Κύριε Μασλαρινέ

Οι Βισάλτες σας εμπιστεύθηκαν και σας έδωσαν μια πρώτη θητεία στο τιμόνι του Δήμου Βισαλτίας. Θεωρείται πως ανταποκριθήκατε στις προσδοκίες τους;

 

Κύριε Πεταλωτή, οι συμπολίτες μας τον Σεπτέμβριο του 2019, μάς ανέθεσαν μία ξεκάθαρη εντολή: ο Δήμος Βισαλτίας να βγει από το περιθώριο όπου βρίσκονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μπει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης.

Την τετραετία 2019 – 2023 πετύχαμε πολλά για τη Νιγρίτα, τη Βισαλτία, τον Τράγιλο και τον Αχινό. Με σχέδιο και συστηματική δουλειά, κάναμε έργα ουσίας για τον τόπο μας. Ο Δήμος Βισαλτίας βρίσκεται σε μία σταθερά ανοδική πορεία ανάπτυξης, παρά τους περιορισμούς και τις δυσκολίες λόγω του προηγούμενου εκλογικού νόμου, της πανδημίας, καθώς και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Και σήμερα, αισθάνομαι υπερήφανος διότι τιμήσαμε την εντολή τους. Υπηρετήσαμε το κοινό καλό με συνέπεια, ήθος και αφοσίωση. Μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση το γεγονός ότι οι συμπολίτες μας αναγνωρίζουν το έργο που έχει γίνει. Και αυτό είναι κάτι που εισπράττουμε καθημερινά στην επικοινωνία μας μαζί τους.

 

S.P.: Τα δύο χρόνια της πανδημίας καθυστέρησαν το έργο σας; Από την πλευρά σας πως το αντιμετωπίσατε;

Η έκρηξη της παγκόσμιας κρίσης της δημόσιας υγείας έθεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, σε όλους μας και στον Δήμο Βισαλτίας, σοβαρά εμπόδια και περιορισμούς. Παρά τις δυσκολίες ωστόσο, είμαι υπερήφανος διότι πετύχαμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά την πανδημία. Ο στόχος μας εξαρχής ήταν διπλός: Πρώτον, να μη μείνει κανένας συμπολίτης μας μόνος του. Για το σκοπό αυτό, δημιουργήσαμε ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, για την υποστήριξη κάθε πολίτη, εφόσον τη χρειάζονταν. Και δεύτερον, να κρατήσουμε σε πλήρη λειτουργική ετοιμότητα τον Δήμο Βισαλτίας, υλοποιώντας συστηματικά και με συνέπεια το πρόγραμμά μας.

Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία μας οργανώσαμε εξαρχής έκτακτες υπηρεσίες, προσφέροντας έμπρακτη βοήθεια στους συμπολίτες μας. Σας αναφέρω επιγραμματικά: Γραμμή έκτακτης ανάγκης και ψυχολογικής υποστήριξης σε συμπολίτες μας που το είχαν ανάγκη. «Εμβολιαστικό Πρόγραμμα Κατ΄ οίκον» με περισσότερους από 1.200 εμβολιασμούς, το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στο Νομό Σερρών σε συνεργασία με την 4η ΥΠΕ και τα Κ.Υ. Νιγρίτας και Μαυροθάλασσας. Διανομή προϊόντων κατ’ οίκον. Παροχή ειδών πρώτης ανάγκης από super markets και φαρμακεία. Διανομή 11.000 δωρεάν γευμάτων σε συμπολίτες μας σε ανάγκη. Διενέργεια δωρεάν Rapid Tests σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Τέλος, να αναφέρω ότι αξιοποιήσαμε σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, αναβαθμίσαμε την ιστοσελίδα του Δήμου Βισαλτίας και της ΔΕΥΑΒ με σκοπό την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών για τη γρήγορη και αποτελεσματική εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση του δημότη σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

S.P.: Κύριε Μασλαρινέ, αναμφισβήτητα, βρισκόμαστε στο κατώφλι μίας νέας εποχής, όπου η κλιματική αλλαγή και η αποτελεσματική διαχείρισή της έχουν πλέον κεντρική θέση στον σχεδιασμό τόσο σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής, όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Στη χώρα μας ήδη βιώνουμε σημαντικές φυσικές καταστροφές, με πιο πρόσφατες τη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο και τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Εσείς, ως Δήμαρχος Βισαλτίας, τι ενέργειες και τι μέτρα έχετε λάβει για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής;

 

Ο Δήμος Βισαλτίας είναι ο δεύτερος δήμος στην ηπειρωτική Ελλάδα που θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα λειψυδρίας. Γι’ αυτό αναλάβαμε σημαντικές πρωτοβουλίες για την προστασία και την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτων του Δήμου, με σεβασμό στο περιβάλλον, ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Στόχος μας να εξασφαλίσουμε άφθονο και καθαρό πόσιμο νερό για τα νοικοκυριά του Δήμου μας ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, καθώς και αποτελεσματική άρδευση για τις καλλιέργειές μας. Ο εκσυγχρονισμός δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στις ενότητες Τραγίλου και Αχινού, τα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού στη Νιγρίτα και στην Τερπνή, ο εκσυγχρονισμός και η αποκατάσταση τομών ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλο τον Δήμο, η αποκατάσταση προβλημάτων υδροδότησης σε Νιγρίτα, Σιτοχώρι, Χουμνικό, Μαυροθάλασσα, Ευκαρπία, Τράγιλο και Καστανοχώρι, η σύνδεση της γεώτρησης «Κοσίγελο 2» με τον υδατόπυργο της Τερπνής (1.800 μ.) η αποκατάσταση τμήματος αποχετευτικού δικτύου  στις κοινότητες Λευκοτόπου, Δημητριτσίου, Σιτοχωρίου, Φλαμπούρου, Τραγίλου, Μαυροθάλασσας, η επέκταση του αρδευτικού δικτύου σε Νιγρίτα, Τράγιλο, Λευκότοπο, Αμπέλους, Μαυροθάλασσα και Τριανταφυλλιά, είναι ορισμένα σημαντικά έργα που θωρακίζουν τον Δήμο μας με σύγχρονες υποδομές. Ως Δημοτική Αρχή, επενδύουμε συνεχώς σε υποδομές για αποτελεσματική ύδρευση και αντιμετώπιση της λειψυδρίας, με έργα συνολικού προϋπολογισμού 19.606.0000€. Κάποια από τα έργα που σας ανέφερα παραπάνω έχουν ήδη υλοποιηθεί, και κάποια έχουν ήδη δρομολογηθεί και κάποια άλλα βρίσκονται ήδη σε φάση υλοποίησης και αναμένεται να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα.

Αλλά και σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας έχουμε να παρουσιάσουμε σημαντικό έργο. Με δική μας πρωτοβουλία συστάθηκε τμήμα Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο Βισαλτίας, το οποίο βρίσκεται σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ώρο, 365 ημέρες το χρόνο, με τη στήριξη και την ενεργό συμμετοχή των Κυνηγητικών Συλλόγων Νιγρίτας και Μαυροθάλασσας, του Ορειβατικού Συλλόγου Νιγρίτας και Σερρών, τους οποίους και ευχαριστώ δημόσια για τη στήριξή τους. Επίσης, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νιγρίτας πραγματοποιούμε συνεχώς δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα μέτρα αντιπυρικής περιόδου. Επιπλέον, χάρη στον κεντρικό σχεδιασμό μας, οι υπηρεσίες μας έχουν καθαρίσει επικίνδυνα ρέματα σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω και να κάνω ειδική μνεία στους συλλόγους των εθελοντών μας, οι οποίοι στηρίζουν σταθερά τα προγράμματα αναδάσωσης και ανακύκλωσης του Δήμου Βισαλτίας, μέσω των δράσεων «Φυτεύουμε ένα δέντρο για κάθε παιδί» και «Ένα καπάκι για ένα χαμόγελο».

 

S.P.: Παρ’ όλες τις επιτυχίες μας, ως νομός εξακολουθούμε να βρισκόμαστε πολύ χαμηλά τόσο  στην απασχόληση όσο και στο εισόδημα.

Τι πρέπει να αλλάξει έτσι ώστε να περάσουμε στην πολυπόθητη ανάπτυξη;

 

Αυτή είναι μία πολύ καλή ερώτηση κύριε Πεταλωτή. Βασική προτεραιότητα στον σχεδιασμό μας την τετραετία 2019 – 2020 ήταν η αναβάθμιση και η θωράκιση των υποδομών στη Νιγρίτα, τη Βισαλτία, τον Τράγιλο και τον Αχινό. Το πιστεύω βαθιά, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών θα φέρει ανάπτυξη και εξωστρέφεια για τον τόπο μας και επίσης θα συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου μας.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Ο Δήμος Βισαλτίας, παραδοσιακά, παράγει υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα και διαθέτει σημαντική κτηνοτροφία. Όμως δεν αρκεί μόνο να παράγουμε αγροτικά προϊόντα. Εμείς θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς μας να μεταφέρουν εύκολα και με ασφάλεια τα προϊόντα τους στις αγορές εκτός των ορίων του Δήμου. Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις εκείνες που θα δώσουν περισσότερη αναγνωρισιμότητα και εισόδημα στους παραγωγούς μας. Για τον λόγο αυτό, επενδύσαμε στην επέκταση και βελτίωση του οδικού δικτύου σε όλο τον Δήμο Βισαλτίας με έργα αξίας 548.000€, καθώς και στη συντήρηση και βελτίωση και των αγροτικών δρόμων μας, με έργα 1.194.000€. Η ολοκλήρωση του δρόμου Νιγρίτα – Σοχός – Θεσσαλονίκη και η ολοκλήρωση της περιμετρικής οδού της Νιγρίτας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα διευκολύνει επίσης σημαντικά τις οδικές μεταφορές στον Δήμο μας.

Επιπλέον, η ανάπτυξη των υποδομών συνδέεται άμεσα με την τουριστική αξιοποίηση του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου του τόπου μας. Η Βισαλτία έχει να προσφέρει αυθεντικές εμπειρίες στον επισκέπτη της, το ερώτημα όμως που τίθεται, είναι τι είδους τουρισμό θέλουμε για τον τόπο μας. Για εμάς, η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη αποτελεί μονόδρομο. Αυτό είναι το μέλλον. Αν θέλουμε λοιπόν να ανοίξουμε τον τόπο μας στον κόσμο, είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουμε σε βιώσιμες υποδομές. Αυτή τη στρατηγική υπηρετεί η ένταξη της Κοινότητας Δάφνης στο δίκτυο ADRIONET αυθεντικών χωριών Αδριατικής – Ιονίου, καθώς και της Βισαλτίας στο δίκτυο ADRI-LINK. Να αναφέρω επίσης, την επανέναρξη των ανασκαφών των αρχαιολογικών χώρων της Τερπνής, της Νιγρίτας, της Δάφνης και του Αηδονοχωρίου. Και φυσικά την υπογραφή της σύμβασης για τα Ιαματικά λουτρά, που δυστυχώς, για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας δεν στηρίχθηκαν όσο έπρεπε. Είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και θα δώσει μεγάλη ώθηση στον ιαματικό τουρισμό της περιοχής.

 

S.P.: Πείτε μας δυο λόγια για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Βισαλτίας.

Μία μεγάλη πρόκληση από την αρχή της θητείας μας, ήταν το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου και η αύξηση της εισπραξιμότητας των οφειλών προς τον Δήμο. Για πρώτη φορά, με δική μας πρωτοβουλία, βεβαιώθηκαν χρηματικοί κατάλογοι οφειλετών στην εφορία. Μόνο για την τετραετία 2020 έως και το 2023, οι ανείσπρακτες οφειλές ήταν περίπου 13.000.000€. Από αυτά, έως σήμερα έχουν εισπραχθεί συνολικά περίπου 900.000€. Το ίδιο συμβαίνει και με τη ΔΕΥΑΒ. Από τα 2.091.000€ ανείσπρακτες οφειλές  στις 31/12/2019 έως σήμερα έχουν βεβαιωθεί στην εφορία 1.200.000€.

Επίσης, εξοικονομήσαμε 6.000€/ έτος από τη μετεγκατάσταση του ΚΕΠ Νιγρίτας σε δημοτικό κτίριο και 12.000€ / έτος από την αλλαγή στα προγράμματα του τηλεφωνικού κέντρου του Δήμου. Αυτό για εμάς σημαίνει έμπρακτος σεβασμός στους συμπολίτες μας.

 

S.P.: Ποιος είναι ο προσωπικός σας στόχος εφόσον εκλεγείτε, για το τέλος της πενταετίας;

Βιωσιμότητα και πράσινο, αποτελούν τις δύο λέξεις κλειδιά για το μέλλον του τόπου μας. Στόχος μας, καλύτερη ποιότητας ζωής για όλους τους κατοίκους του Δήμου μας.

Διαθέτουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα, και έχουμε έτοιμες προτάσεις τις οποίες έχουμε ήδη υποβάλλει για χρηματοδότηση. Συγκεκριμένα:

Επενδύουμε σε υποδομές για την Παιδεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Έχουμε ήδη ξεκινήσει την αναβάθμιση του σταδίου και του κλειστού γυμναστηρίου Νιγρίτας, αξίας 893.000€ και παράλληλα θα γίνουν στοχευμένα έργα αναβάθμισης αθλητικών εγκαταστάσεων σε χωριά του Δήμου μας.

Στην παιδεία έχουμε καταθέσει προτάσεις για την ανέγερση νέου νηπιαγωγείου στη Νιγρίτα, προϋπολογισμού 744.000€ και την επέκταση του επαγγελματικού Λυκείου Νιγρίτας (ΕΠΑΛ) με την ανέγερση ενός νέου διώροφου κτιρίου στον αύλειο χώρο του ΕΠΑΛ –ΕΚ Νιγρίτας, συνολικής αξίας 3.996.000€.

Θωρακίζουμε τον Δήμο μας με σύγχρονες υποδομές για την επέκταση του αρδευτικού δικτύου, την αποπεράτωση της αγροτικής οδού ΔΑΦΝΗΣ- ΑΧΙΝΟΥ, την ολοκλήρωση της πλατείας της Ευκαρπίας.

Κάνουμε πράξη τη μετάβαση σε κινητικότητα χαμηλών ρύπων, βελτιώνουμε την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, εξοικονομούμε ενέργεια και μειώνουμε το κόστος συντήρησης και λειτουργίας των δημοτικών οχημάτων.

Δημιουργούμε μία έξυπνη πόλη για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ολοκληρωμένη διαχείριση ενέργειας και αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις υποδομές ύδρευσης της ΔΕΥΑ Βισαλτίας προς όφελος του δημότη.

Προστατεύουμε και φροντίζουμε τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς του Δήμου μας με την κατασκευή ενός σύγχρονου καταφυγίου.

Ανοίγουμε τον τόπο μας στον κόσμο, με στρατηγική για Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη.

 

 

S.P.: Κύριε Μασλαρινέ, κλείνοντας τη συνέντευξή μας, τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Από την αρχή της θητείας μας το 2019, αναλάβαμε πρωτοβουλίες και υλοποιήσαμε σημαντικά έργα με γνώμονα το καλό του τόπου μας και των ανθρώπων μας. Τιμήσαμε την εντολή που μας έδωσαν οι συμπολίτες μας, πορευτήκαμε με αλήθεια και σήμερα μπορούμε να τους κοιτούμε στα μάτια. Τους ζητώ να μας δώσουν τη δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας. Ενωμένοι έχουμε πετύχει πολλά για τη Νιγρίτα, τη Βισαλτία, τον Τράγιλο και τον Αχινό. Συνεχίζουμε!